Δικαζόταν για το τεράστιο σκάνδαλο της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, λόγω του οποίου αποπέμφθηκε η Ρούσεφ
Σε ποινή κάθειρξης 23 ετών και τριών μηνών για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση συμμορίας καταδικάστηκε στη Βραζιλία ο Ζουζέ Ντιρσέου, άλλοτε προσωπάρχης και δεξί χέρι του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010).
Ο Ντιρσέου ήταν κατηγορούμενος για το τεράστιο σκάνδαλο της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobas, στο οποίο εμπλέκεται εμμέσως και η Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία πριν λίγες μέρες αποπέμφθηκε από την προεδρία της χώρας.
Ο 70χρονος Ντιρσέου, εξέχον στέλεχος του Κόμματος Εργατών (PT), το οποίο κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 ως την περασμένη εβδομάδα, είχε ήδη καταδικαστεί το 2012 σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε την εξαγορά ψήφων στο Κογκρέσο από το 2003 ως το 2005.
«Ούτε καν η καταδίκη από το ανώτατο δικαστήριο δεν μπόρεσε να εμποδίσει την εγκληματική υποτροπή», ανέφερε ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιου Μόρο στην ετυμηγορία του, υπογραμμίζοντας ότι ο Ντιρσέου συνέχισε να δρα στο πλαίσιο του κυκλώματος διαφθοράς της Petroleo Brasileiro SA, ή Petrobras, ακόμη και μετά την καταδίκη του για την εξαγορά ψήφων.
Η έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στην Πετρομπράς, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Βραζιλίας, οδήγησε στη φυλάκιση δεκάδων στελεχών επιχειρήσεων και βετεράνων πολιτικών, συνέβαλε στην επιδείνωση της χειρότερης ύφεσης που έχει καταγραφεί στη Βραζιλία από τη δεκαετία του 1930, ενώ ενέτεινε την αγανάκτηση των πολιτών που βρισκόταν στο υπόβαθρο της διαδικασίας παραπομπής της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ σε δίκη στη Γερουσία.
Η Γερουσία παρέπεμψε την πρόεδρο Ρουσέφ, μέντορας και προκάτοχος της οποίας ήταν ο Λούλα, σε δίκη στη Γερουσία για παραβίαση του νόμου για τα δημοσιονομικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση που θεωρείται φιλικότερη έναντι των αγορών και των επιχειρήσεων.
Η Ρουσέφ, άλλοτε διευθύνουσα σύμβουλος της Πετρομπράς, δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για το σκάνδαλο στην εταιρεία. Όμως σε βάρος του Λούλα, ιδρυτικού στελέχους του PT, όπως και ο Ντιρσέου, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι του έγιναν «χάρες» από εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στο σκάνδαλο που είναι γνωστό στη Βραζιλία ως Mensalão («μηνιάτικο»).
Ο Λούλα και η Ρουσέφ αρνούνται κατηγορηματικά ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο.