Ενεργός πολιτικά ενώ αναρρώνει ο Τσάβες

Μεγάλη νίκη πέτυχαν οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος του προέδρου Ούγκο Τσάβες στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βενεζουέλα, κερδίζοντας 20 από τις 23 περιφέρειες.

Την ίδια ώρα και ενώ πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της χώρας υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση κατά του καρκίνου, άνθρωποι από το περιβάλλον του δήλωσαν ότι η κατάσταση του Τσάβες βελτιώνεται και ήδη “δίνει οδηγίες” από το κρεβάτι του νοσοκομείου στην Αβάνα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Από χθες ο ηγέτης έχει ήδη αρχίσει να επικοινωνεί μαζί μας, δίνοντας οδηγίες, στην ουσία κυβερνώντας” δήλωσε ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας Χόρχε Αρεάσα μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και τόνισε πως “συνεχίζει να αναρρώνει, θετικά μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα”.

Όσο για τις εκλογές της Κυριακής, το κόμμα του Τσάβες σημείωσε άνοδο του ποσοστού του, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον τέσσερις επιπλέον πολιτείες, από αυτές που κατείχε στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.

Η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Ενρίκε Καπρίλες επικράτησε σε δύο πολιτείες-κλειδιά.

Ο πρόεδρος Τσάβες θα πρέπει να ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου για μια τέταρτη θητεία. Ωστόσο αν η υγεία του τελικά δεν του το επιτρέψει έχει ήδη ανακοινώσει πως προτιμά να τον διαδεχθεί ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Νικόλας Μαδούρο.