Καναδάς: Ολόκληρη πόλη κινδυνεύει να καεί ολοσχερώς

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η επαρχία της Αλμπέρτα - Εκτός ελέγχου η τεράστια πυρκαγιά - Κάηκαν πάνω από 1600 κτίρια

Παρά την γιγαντιαία κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων εδώ και μία εβδομάδα, η τεράστια φωτιά που έχει περικυκλώσει την πόλη Φορτ Μακ Μέρεϊ μαίνεται εκτός ελέγχου. Οι 85 χιλιάδες κάτοικοι έχουν ανακαλύψει τα σπίτια τους και κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν.  Στο Τορόντο εκατοντάδες εθελοντές κινητοποιήθηκαν για να ετοιμάσουν πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης για όσους εγκατέλειψαν τις εστίες τους. 

Οι αρχές στην επαρχία της Αλμπέρτα κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η εντελώς ανεξέλεγκτη φωτιά έχει καταστρέψει ολόκληρες γειτονιές του Φορτ Μακ Μέρεϊ - πάνω από 1.600 κτίρια, μεταξύ των και εκατοντάδες σπίτια, έχουν καταστραφεί.

Κάποια στιγμή, ο αέρας έσπρωξε τις φλόγες προς το τοπικό αεροδρόμιο, το οποίο υπέστη μικρές ζημιές. 

Οι πυροσβέστες δίνουν άγρια μάχη να προστατέψουν σπίτια, επιχειρήσεις και άλλα οικοδομήματα από τις φλόγες, σε μία έρημη πόλη. Σαν από θαύμα, όλες αυτές τις ημέρες δεν υπήρξαν θύματα. 

Παρότι τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα, αξιωματούχοι είπαν ότι ο συνδυασμός πολύ ξηρής βλάστησης, χαμηλής υγρασίας και ζεστών, ισχυρών ανέμων αναζωπυρώνουν τις εστίες. 

Οι αρχές προσπαθούν τώρα να προστατεύσουν τα διυλιστήρια πετρελαίου της περιοχής. 

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για τις επόμενες μέρες χαμηλότερες θερμοκρασίες και πιθανότητα βροχής, το οποίο όλοι εύχονται να θα βοηθήσει στον έλεγχο της φωτιάς.