Ηγετικό ρόλο στην επιτροπή B20, όπως και σε άλλες επιτροπές δράσης, έχει η χώρα που ασκεί την προεδρία στην ομάδα G20
Η Κίνα προχώρησε στη διάλυση επιτροπής διεθνούς καταπολέμησης της διαφθοράς, από τις αρχές του χρόνου και μετά την ανάληψη της προεδρίας της ομάδας των χωρών G20, σύμφωνα με τη μαρτυρία έξι μελών της επιτροπής. Η απόφαση αυτή, επηρεάζει αρνητικά τις διεθνείς προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξάρθρωση δικτύων εταιριών, που ασχολούνται με την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.
Η επιτροπή, είχε την ονομασία "Business 20 Anti-Corruption Task Force" με τη συμμετοχή επιχειρήσεων, αλλά και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ενώ ασχολούνταν με την κατάρτιση πολιτικών κατά της διαφθοράς στο πλαίσιο της ομάδας G20. Μεταξύ των δράσεων αυτών, ήταν η ενίσχυση της διαφάνειας για τη μεταβίβαση κεφαλαίων σε εξωχώριες εταιρίες, ενώ η επιτροπή διαλύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την άρνηση των κινεζικών εταιριών να συμμετέχουν στο πλαίσιο της δράσης της.
Από την άλλη μεριά, η Κίνα δέχεται ισχυρές διεθνείς πιέσεις για την αποκάλυψη στοιχείων σχετικά με εικονικές εταιρίες μετά την αποκάλυψη των "Panama Papers" που ανέδειξε τους τρόπους φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω παράνομων εταιρικών δομών και σχημάτων που εξασφάλιζαν απόκρυξη κερδοφορίας.
Ηγετικό ρόλο στην επιτροπή B20, όπως και σε άλλες επιτροπές δράσης, έχει η χώρα που ασκεί την προεδρία στην ομάδα G20.