Στην ίδια κατάσταση η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη και η Ζάμπια
Ο πρόεδρος του Μαλάουι Πίτερ Μουταρίκα κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της τρομερής ξηρασίας που πλήττει τη νότια Αφρική εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
"Κηρύσσω το Μαλάουι σε κατάσταση φυσικής καταστροφής μετά τις εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας κατά την αγροτική περίοδο 2015/2016. Περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν έλλειψη διατροφικής ασφάλειας και θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2016/2017", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος.
Η Ζιμπάμπουε, στην οποία έχει επίσης κηρυχθεί κατάσταση φυσικής καταστροφής, η Μοζαμβίκη, η Ζάμπια και το Μαλάουι υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να ενσκήψει μια σοβαρή διατροφική κρίση στην περιοχή.
Η Νότια Αφρική, κύριος εξαγωγέας δημητριακών στις γειτονικές της χώρες, πλήττεται και αυτή από τη χειρότερη ξηρασία που αντιμετώπισε ποτέ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και θα χρειαστεί να προσφύγει στην εισαγωγή 6 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού φέτος, δηλαδή ποσότητας που αντιστοιχεί κανονικά στο ήμισυ της συνηθισμένης παραγωγής της.
Η ξηρασία αυτή επιδεινώνεται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο προκαλεί ταυτοχρόνως ξηρασίες σε ορισμένες ζώνες και σοβαρές πλημμύρες σε άλλες.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (PAM) ήδη προσφέρει βοήθεια σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους στο Μαλάουι στο οποίο οι 23 από τις 28 περιφέρειες της χώρας πλήττονται από ξηρασία.
"Η κατάσταση είναι αρκετά απελπιστική και σκεφτόμαστε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θα χρειαστεί καιρός προτού βελτιωθεί η κατάσταση. Οι βελτιώσεις που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι αμελητέες", προέβλεψε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη νότια Αφρική.
Τον Φεβρουάριο το PAM είχε σημάνει συναγερμό λέγοντας ότι το Μαλάουι πλήττεται από τη χειρότερη έλλειψη διατροφικής ασφάλειας εδώ και 10 χρόνια.
Την ίδια ώρα στη γειτονική Ζιμπάμπουε το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δηλαδή 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει έλλειψη διατροφικής ασφάλειας και το PAM βοηθάει περίπου 730.000 κατοίκους της χώρας.