Ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Χιροσίμα

Παρότι δεν ζήτησε την επίσημη συγνώμη των ΗΠΑ, ο Κέρι τάχθηκε υπέρ "ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα"

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι βρίσκεται από χθες στην Ιαπωνία για την συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7), των μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομιών του κόσμου, που πραγματοποιείται στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας.  

Ο Κέρι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται ποτέ την Χιροσίμα. Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη αμερικανού υπουργού στην πόλη που βομβαρδίστηκε με ατομική βόμβα από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1945, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισκέφτηκε σήμερα  το μνημείο της Χιροσίμα και δήλωσε "βαθιά συγκινημένος" μπροστά στη "δύναμη" αυτού του τόπου που "θυμίζει ρητά και αποφασιστικά" την ανάγκη για την απαλλαγή από τα πυρηνικά όπλα - παρότι δεν ζήτησε την επίσημη συγνώμη των ΗΠΑ. 

"Όλος ο κόσμος θα πρέπει να δει και αισθανθεί τη δύναμη αυτού του μνημείου", έγραψε ο Κέρι στο βιβλίο υπογραφών του μουσείου. "Αυτό μας θυμίζει ρητά και αποφασιστικά ότι έχουμε όχι μόνο την υποχρέωση να θέσουμε τέρμα στην απειλή των πυρηνικών όπλων αλλά και ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο", τόνισε ο Αμερικανός υπουργός, βετεράνος του Βιετνάμ, μέγας σκεπτικιστής του στρατιωτικού παρεμβατισμού των ΗΠΑ και υπέρμαχος του αφοπλισμού.

Μετά την επίσκεψη στο μουσείο, το οποίο δείχνει το μέγεθος του δράματος μέσα από αβάστακτες εικόνες, οι υπουργοί στάθηκαν στο πάρκο που βρίσκεται γύρω από το μουσείο, κατέθεσαν στεφάνια με λευκά λουλούδια μπροστά από το κενοτάφιο, στην επιγραφή του οποίου αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, και η χαραγμένη υπόσχεση "Αναπαυθείτε εν ειρήνη, δεν θα αφήσουμε να ξανασυμβεί η τραγωδία".

Η ιστορική αυτή αμερικανική επίσκεψη στη Χιροσίμα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε αυτήν του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 στις 26 και 27 Μαΐου στην Ιαπωνία, παρότι επίσημα καμιά απόφαση δεν ελήφθη.

Η πρώτη για τις ΗΠΑ επίσκεψη όπως και για τις άλλες δύο δυνάμεις πυρηνικές δυνάμεις της G7, της Βρετανίας και της Γαλλίας, έβαλε σε δεύτερο πλάνο μεγάλα καυτά διεθνή θέματα.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και είναι η αρχή σειράς υπουργικών συναντήσεων ενόψει της συνόδου κορυφής, εξέτασε το θέμα της τρομοκρατίας ζητώντας την "κλιμάκωση" και "επιτάχυνση" της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Η Κίνα επίσης απασχόλησε τις συνομιλίες της G7 η οποία εξέδωσε έγγραφο για τη θαλάσσια ασφάλεια, στο οποίο διακρίνεται η βούληση να ματαιωθούν οι φιλοδοξίες του Πεκίνου στη Σινική Θάλασσα.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε ωστόσο καλέσει την G7 να μην ασχοληθεί με "ιστορικές έριδες ή ακόμη εδαφικές διαφορές". "Αυτό δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής", τονίζει το Πεκίνο.