Ισραήλ: Παραιτείται ο Λίμπερμαν

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί έκανε γνωστή σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και βασικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε ότι ο Λίμπερμαν αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και απιστία, απαλλάσσοντάς τον ωστόσο από μία υπόθεση διαφθοράς, στην οποία φερόταν να εμπλέκεται.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών υπαναχώρησε από τη χθεσινή του στάση και, ενώ είχε δηλώσει πως δεν θα παραιτηθεί, ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το Reuters, ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά του.

Η ανακοίνωση για τη δίωξη σε βάρος του Λίμπερμαν έρχεται έξι εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, που έχουν προκηρυχθεί για τις 22 Ιανουαρίου, και στις οποίες ο συνασπισμός των Νετανιάχου - Λίμπερμαν αναμένεται να επικρατήσει.

Οι έρευνες για τον Λίμπερμαν ξεκίνησαν το 2001 και εξαπλώθηκαν σε εννιά χώρες. Οι σοβαρότερες κατηγορίες περιελάμβαναν ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταδικαστεί γι΄αυτές.