Πρόεδροι, βασιλείς, αθλητές, μαφιόζοι και κροίσοι επιχειρηματίες στο σκάνδαλο του αιώνα!
Στην αντεπίθεση περνά η εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca (Μόσακ Φονσέκα) στον Παναμά, μετά τις χιλιάδες διαρροές εγγράφων για τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχων, αστέρων των αθλητισμού, διασημοτήτων, αρχηγούς εγκληματικών δίκτυων και ατόμων που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων.
Διαβάστε σχετικά: Panama Papers: Πρόεδροι, βασιλείς, αθλητές, μαφιόζοι και κροίσοι στο σκάνδαλο του αιώνα!
Η εταιρία Mossack Fonseca πέρασε στην αντεπίθεση, αρνούμενη - ούτε λίγο ούτε πολύ- την εμπλοκή της στην υπόθεση και υποστηρίζοντας ότι είναι στο επίκεντρο μιας διεθνούς εκστρατείας εναντίον της ιδιωτικότητας και του απορρήτου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ραμόν Φονσέκα, συνιδρυτής της εταιρείας.ισχυρίστηκε ότι το νομικό γραφείο του το οποίο έχει συμβάλει στην ίδρυση περισσότερων από 240.000 εταιρειών - ήταν το θύμα μιας επιτυχημένης αλλά "περιορισμένης" δικτυοπαραβίασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιήθηκαν για "νόμιμους σκοπούς". Υπογράμμισε εμφατικά ωστόσο ότι η δική του εταιρεία δεν ευθύνεται για τη δραστηριότητα των πελατών της.
"Ασχολούμαστε με την ίδρυση νόμιμων φορέων τους οποίους πουλάμε σε ενδιάμεσους όπως σε τράπεζες, δικηγόρους, λογιστές και ταμεία. Εκείνοι έχουν τους τελικούς πελάτες, τους οποίους δεν γνωρίζουμε", είπε.
"Όλα αυτά τα ονόματα που εμφανίζονται εκεί, μεταξύ αυτών ποδοσφαιριστές και μαφιόζοι, όλοι αυτοί δεν είναι πελάτες μας. Είναι πελάτες τραπεζικών διαμεσολαβητών, που αγόρασαν μια από τις συσταθείσες εταιρείας μας, την πούλησαν και ποιος ξέρει μετά γιατί τις χρησιμοποίησαν" δήλωσε ο Φονσέκα.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian, το Μοσάκ Φονσέκα σημειώνει: "Φαίνεται ότι αποκτήσατε μη εγκεκριμένη πρόσβαση σε έγγραφα πελατών και σε πληροφορίες που προέρχονται από την εταιρεία μας και τα παρουσιάσατε και τα ερμηνεύσατε εκτός του πλαισίου τους".
Μια εκπρόσωπος της εφημερίδας απάντησε: "Τα αρχεία δόθηκαν από ανώνυμη πηγή στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία τα μοιράστηκε με το ICIJ. Κατόπιν το ICIJ τα μοιράστηκε με ένα ευρύ δίκτυο διεθνών συνεργατών του, συμπεριλαμβανομένης και της Guardian. Επικοινωνήσαμε με τη Μοσάκ Φονσέκα πριν από τη δημοσίευση και δημοσιεύσαμε την πλήρη απάντησή της".