Μετά τη λήξη του πολέμου με 30.000 νεκρούς και την κήρυξη εκεχειρίας το 1994, η ιστορία επαναλαμβάνεται
Μετά τη λήξη του πολέμου και την κήρυξη εκεχειρίας το 1994, η ιστορία επαναλαμβάνεται στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες, με τουλάχιστον 30 στρατιώτες νεκρούς έως τώρα.
Μάλιστα, ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι πρόκειται για τις σφοδρότερες μάχες που έχουν ξεσπάσει μετά την εκεχειρία του 1994.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούντια για το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την πρωτη βολή η μία χώρα στην άλλη.
Το Γερεβάν (πρωτεύουσα της Αρμενίας) ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αγοριού 12 ετών, που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν μια οβίδα του πυροβολικού του Αζερμπαϊτζάν έπληξε ένα χωριό στην παραμεθόριο, τραυματίζοντας άλλους δύο αμάχους.
Συνολικά τραυματίστηκαν επτά άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Αρμενία.
Παγκόσμια ανησυχία και εκκλήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάλεσαν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, για να αποφευχθεί το να υπάρξουν νέα θύματα
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους ομολόγους τους του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καταδικάζοντας «με τον πιο σθεναρό τρόπο» τις εχθροπραξίες, κάλεσε τα μέρη να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός». «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε συναντηθεί με τους προέδρους της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2014, τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», καλώντας τα δύο μέρη να τηρήσουν «αυστηρά» την εκεχειρία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αξίωσε τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών», δηλώνοντας «ιδιαίτερα ανήσυχος για τη χρήση βαρέων όπλων και τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων».
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε επίσης «να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός» του 1994, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ.
Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο εντάχθηκε στο Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή, μετατράπηκε από το 1988 ως το 1994 στο θέατρο ενός πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Ο πληθυσμός στον θύλακα αποτελείται πλέον κατά πλειονότητα από Αρμένιους.
Παρά τη σύναψη της εκεχειρίας το 1994, ουδέποτε υπεγράφη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στα μέρη.
Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί κατά καιρούς ότι θα ανακαταλάβει διά της βίας τον θύλακα εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις. Η Αρμενία απαντά από την πλευρά της ότι μπορεί να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση.
Τον Νοέμβριο του 2014 η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε ξανά, όταν συντρίβη αρμενικό ελικόπτερο —σύμφωνα με το Γερεβάν, καταρρίφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν— παρασύροντας στον θάνατο τα τρία μέλη του πληρώματός του. Έκτοτε καταγράφονται συχνά αψιμαχίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.