Θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, από τον διορισμό του ύποπτου για διαφθορά πρώην προέδρου σε κυβερνητικό πόστο.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ανέλαβε σήμερα επίσημα καθήκοντα προσωπάρχη (μια θέση αντίστοιχη με αυτήν του πρωθυπουργού σε πολιτικά συστήματα όπως της Γαλλίας) στην κυβέρνηση της νυν προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.
Λίγο αργότερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μπραζίλια εξέδωσε εντολή με την οποία ζητείται να ανασταλεί προσωρινά η υπουργοποίηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θεωρώντας ότι με τον διορισμό του υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η δικαστική έρευνα σε βάρος του.
Ο διορισμός του Λούλα ντα Σίλβα – ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς – σημαίνει αυτομάτως και ασυλία, γεγονός που έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ ήδη η κυβέρνηση Ρούσεφ έχει χάσει την λαϊκή υποστήριξη.
Λίγο πριν την τελετή ορκωμοσίας, υποστηρικτές του Λούλα ντα Σίλβα συγκρούστηκαν με αντιπάλους του Κόμματος Εργατών έξω από το προεδρικό μέγαρο, ενώ για μέρες σε όλη την Βραζιλία γίνονται μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις κατά της Ρούσεφ.
Η ίδια η πρόεδρος έκανε λόγο για "πραξικοπηματίες" και δήλωσε ότι "οι κραυγές τους δεν θα με αναγκάσουν να παρεκκλίνω από την πορεία μου ούτε θα γονατίσουν τον λαό μας".
"Δεν θα γίνει κανένα πραξικόπημα!" δήλωσε και ο Λούλα κατά τη διάρκεια της τελετής στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο στη Μπραζίλια.
Σε ηχογραφημένες συνομιλίες της Ρούσεφ και του Λούλα που έδωσε στη δημιοσιότητα ο δικαστής που ερευνά το σκάνδαλο Petrobras , ακούγεται η πρόεδρος να λέει στον προκάτοχό της πως θα του αποστείλει το έγγραφο του διορισμού του στο κυβερνητικό πόστο, ενώ τον συμβουλεύει να το χρησιμοποιήσει εάν υπάρξει ανάγκη.
Σε άλλη συνομιλία με στενό συνεργάτη της Ρούσεφ, ο Λούλα εμφανίζεται να ζητά προεδρική παρέμβαση στη δικαιοσύνη προς όφελός του.
Η ασυλία του Λούλα μετά τον διορισμό του στην κυβέρνηση θα μπορούσε να παρακαμφθεί μόνο μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου.