Απαρτχάιντ χαρακτηρίζει ο Τουτού τη δίωξη ομοφυλόφιλων στην Ουγκάντα

Λάβρος απέναντι στην κυβέρνηση της Ουγκάντα η οποία προωθεί σχέδιο νόμου που θα τιμωρεί τους ομοφυλόφιλους ακόμα και με ισόβια κάθειρξη, εμφανίζεται ο Νοτιοαφρικανός βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.

Ο Τούτου ζήτησε από τις Αρχές της χώρας να αποσύρουν το ρατσιστικό νομοσχέδιο συγκρίνοντας την πρόθεση να ποινικοποιηθούν οι σχέσεις ομοφυλόφιλων με τις πρακτικές του καθεστώτος του Απαρτχάιντ.

Σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στην ανεξάρτητη εφημερίδα της Ουγκάντας “Daily Monitor”, αναφέρει ότι “το Κοινοβούλιο της Ουγκάντα εξετάζει να υιοθετήσει νέα νομοθεσία η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση των διώξεων, των διακρίσεων, του μίσους και των προκαταλήψεων” και συνεχίζει λέγοντας πως αν υιοθετηθεί, το νομοσχέδιο “θα ποινικοποιήσει τις πράξεις αγάπης μεταξύ κάποιων κατηγοριών ανθρώπων, με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση του απαρτχάιντ είχε ποινικοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ μαύρων και λευκών Νοτιοαφρικανών”.

Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει χαρακτηριστεί "αποκρουστικό" από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έχει οδηγήσει τον πρόεδρο της Ουγκάντα Γιοουέρι Μουσέβενι να αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις της Ευαγγελικής Εκκλησίας από τη μία πλευρά και των διεθνών δωρητών από την άλλη. Ορισμένοι από τους τελευταίους έχουν απειλήσει να διακόψουν την παροχή βοήθειας αν εγκριθεί το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2009.

Η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη πράξη σε 37 χώρες και η Ουγκάντα έχει θέσει εκτός νόμου 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες κατηγορεί ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία και "στρατολογούν" παιδιά.