Μπαράζ αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, η οποία έγινε στις 2.30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.
Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων. Το βορειοκορεατικό καθεστώς είχε αναφέρει στον ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.
Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας πάντως μετέδωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, που έγινε με διαταγή του ίδιου του Κιμ Γιονγκ Ουν, με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά, στέφθηκε από “πλήρη επιτυχία”. Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η Νότια Κορέα.
Ζητούν σκληρά αντίποινα
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου της Βόρειας Κορέας θα κλιμακώσει την ένταση. Η Ιαπωνία χαρακτήρισε “απολύτως απαράδεκτη” την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι “ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες”.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα και συμφώνησαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει ισχυρή δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας
Εξάλλου, από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως ο υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε επίσης σήμερα την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου με τον Ιάπωνα ομόλογό του. Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του πως η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ιαπωνικής πλευράς.
Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, τη σημασία της διπλωματίας για την εκτόνωση της έντασης στη Βορειοανατολική Ασία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Καταδίκη και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομοφώνως και με "δριμύτητα" την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, και επανέλαβε ότι προτίθεται να λάβει "σημαντικά μέτρα" μετά την πυρηνική δοκιμή του Ιανουαρίου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύεται "να υιοθετήσει σύντομα νέα απόφαση", η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, σε απάντηση τόσο της εκτόξευσης του πυραύλου, όσο και της πυρηνικής δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου.
Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι η εκτόξευση, που παρουσιάσθηκε από την Πιονγκγιάνγκ ως εκτόξευση δορυφόρου, "χρησιμοποιεί την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων" και κατά συνέπεια "συμβάλλει στην ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα συστημάτων εκτόξευσης πυρηνικών όπλων", δηλαδή διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές ικανών να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Πρόκειται σαφώς για απειλή κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας".
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο επί σχεδίου απόφασης για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας καρκινοβατούν εδώ και εβδομάδες, εξαιτίας της απροθυμίας του Πεκίνου, κύριου συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ.