Σε ισχύ η ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις, τέθηκε σε ισχύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

"Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας", είπε απλώς ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στη συμφωνία της Βιένης η οποία επισφραγίστηκε στις 14 Ιουλίου πέρυσι.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Κέρι, που βρίσκεται στη Βιένη, αναφέρει πως "οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται (στη συμφωνία του Ιουλίου) τίθενται στο εξής σε ισχύ".

Όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν. Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν "αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν", αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου για την κίνηση αυτή.

Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν από την πλευρά τους οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.