Συρία: Έφτασε στην πολιορκημένη Μαντάγια η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια

Tα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες εισήλθαν σήμερα στη Μαντάγια, την πόλη της Συρίας που πολιορκεί εδώ και έξι μήνες ο συριακός στρατός, οι κάτοικοι της οποίας λιμοκτονούν. 

Την ίδια ώρα, τρία φορτηγά εισέρχονταν στην Φούα και άλλα τρία στην Καφράγια, δύο σιιτικές κοινότητες που πολιορκούν οι αντάρτες, σε απόσταση άνω των 300 χιλιομέτρων στη Δαμασκό στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά). 

Οι πληροφορίες ότι οι κάτοικοι της πόλης λιμοκτονούν προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή με αποτέλεσμα η συριακή κυβέρνηση να υποχρεωθεί να επιτρέψει την πρόσβαση των αυτοκινητοπομπών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κάνει λόγο για τουλάχιστον 28 νεκρούς από την πείνα από την 1η Δεκεμβρίου του 2015.  

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε σήμερα να αρθεί η πολιορκία της Μαντάγια από τον συριακό στρατό και απαίτησε να σταματήσουν οι συριακοί και ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων. 

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση, που παραμένει ακόμη αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα σε έναν πόλεμο που προκάλεσε πάνω από 250.000 θανάτους σε διάστημα σχεδόν πέντε χρόνων.