H εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή των σιιτών σε ολόκληρη την περιοχή κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ενέτεινε τους φόβους για κλιμάκωση της θρησκευτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους μεταξύ αυτών τον Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.
Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν σήμερα στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.
Ο κυριότερος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, το σιιτικό Ιράν,προειδοποίησε ότι η εκτέλεση του Νιμρ θα κοστίσει ακριβά στη χώρα. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν τις δηλώσεις ιερωμένων να εξάρουν την προσωπικότητα του Νιμρ και να προβλέπουν την πτώση της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία.
Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.
Στο Μπαχρέιν και σε άλλες πόλεις ξέσπασαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μόλις έγινε γνωστή η είδηση της εκτέλεσης και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών.
Το Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ ένα «σοβαρό σφάλμα» και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε «δολοφονία». Την ίδια ώρα ο αγιατολάχ Άχμαντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα «να διαγραφθούν από τις σελίδες της ιστορίας».
Βουλευτές στο σιιτικό Ιράκ ζήτησαν από την κυβέρνηση να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, μια ημέρα αφού το Ριάντ άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία του στη Βαγδάτη για πρώτη φορά από το 1990. Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι είπε ότι η εκτέλεση του Νιμρ θα οδηγήσει «στην ανατροπή του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας», ενώ άλλος ένας βουλευτής υποστήριξε ότι η εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου θα βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να εκπληρώσει τους στόχους του.
Άλλοι τρεις σιίτες εκτελέστηκαν μαζί με τον Νιμρ, ωστόσο οι περισσότεροι από τους 47 καταδικασθέντες ήταν τζιχαντιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, μια σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση που συχνά στοχοθετεί σιίτες στις επιθέσεις που διαπράττει, καθώς τους θεωρεί αιρετικούς.
Οι σιιτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ. Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το κύμα καταδίκης ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να συγκροτήσει μια ισλαμική συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ριάντ ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας συμμαχίας τον περασμένο μήνα, δεν συμπεριέλαβε ωστόσο σιιτικές δυνάμεις.