Ο Καναδάς θα εφαρμόσει την απόφασή του να αποσύρει τα αεροσκάφη της καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας από την εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), παρά τις επιθέσεις στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 129 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζονται οι δράστες. Οι επιθέσεις ώθησαν τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλους να υποσχεθούν ότι θα κλιμακώσουν τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύουν εναντίον των τζιχαντιστών.
Όμως ο Τριντό, ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο υποσχόμενος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να αποσύρει τα έξι αεροσκάφη της καναδικής ΠΑ που λαμβάνουν μέρος στις επιδρομές, τόνισε πως ο Καναδάς θα συνεισφέρει αποτελεσματικότερα με άλλους τρόπους και εξετάζει το πώς μπορεί να επεκταθεί το υπάρχον πρόγραμμα για την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτών.
Ο Τριντό έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στην Τουρκία. Κανένας από τους άλλους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή δεν του ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφαση για την απόσυρση των αεροσκαφών, σημείωσε.
«Κάναμε μια ξεκάθαρη δέσμευση κατά τη διάρκεια της [προεκλογικής] εκστρατείας ότι θα σταματήσουν οι αποστολές βομβαρδισμών των καναδικών αεροσκαφών... έχουμε εντολή να το κάνουμε αυτό».
Διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο τερματισμός της συμμετοχής των αεροσκαφών της καναδικής ΠΑ στην εκστρατεία θα μπορούσε να μειώσει την ισχύ πυρός του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ.
Τα έξι αεροσκάφη συνεχίζουν να πλήττουν στόχους στο Ιράκ και στη Συρία. Ο Τριντό απέφυγε να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα σταματήσει η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις. Η εντολή για την τρέχουσα αποστολή εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.
Ο Καναδάς έχει παράλληλα αναπτύξει περίπου 70 στρατιωτικούς στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές.
«Η δυνατότητά μας να προσφέρουμε εκπαιδευτές... είναι κάτι που δεν μπορούν να προσφέρουν όλες οι χώρες και ο Καναδάς μπορεί να κάνει περισσότερα», σημείωσε ο Τριντό. «Ο Καναδάς επ' ουδενί ακυρώνει τη δέσμευσή του να αποτελέσει μέρος του συνασπισμού εναντίον του ΙΚΙΛ (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, παλαιότερη ονομασία του ΙΚ) και να έχει συμμετοχή στο στρατιωτικό σκέλος του».
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ο Τριντό δεσμεύεται ότι η χώρα του θα υποδεχθεί 25.000 Σύρους πρόσφυγες ως το τέλος της χρονιάς.
Ωστόσο επικριτές του τονίζουν πως είναι αδύνατον να ελεγχθεί επαρκώς κάθε πρόσφυγας πριν του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα και υποδεικνύουν ότι η έλευσή τους θα μπορούσε να αποδειχθεί κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια του Καναδά, αλλά και ότι θα μπορούσε να θορυβήσει τις ΗΠΑ, που έχουν εν πολλοίς αφύλακτα χερσαία σύνορα με τον Καναδά.
Ο Τριντό ανέφερε ότι θα συζητήσει τις όποιες ανησυχίες μπορεί να έχουν οι ΗΠΑ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο μιας ασιατικής συνόδου στη Μανίλα των Φιλιππίνων εντός της εβδομάδας.