Πολλοί αναλυτές συνδέουν τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες με την ύστατη επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους να αντιστρέψει τις πρόσφατες τακτικές και στρατηγικές ήττες του σε Ιράκ και Συρία. Τι ακριβώς είναι όμως το Ισλαμικό Κράτος;
To Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι συνέχεια και μετεξέλιξη του στρατιωτικού παραρτήματος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, του πυρήνα που διοικούσε ως το 2006 ο Αμπού Μουσάντ Αλ-Ζαρκάουι. Το συγκεκριμένο παρακλάδι ήταν απάντηση στον πόλεμο του Ιράκ του 2003, αλλά έπεσε σε προσωρινή παρακμή ως το 2011 - όταν έχασε την υποστήριξη ή/και την ανοχή του Σουνιτικού πληθυσμού. Μετά τον πολιτικό αποκλεισμό όμως της συμμαχίας Σουνιτών και "κοσμικών" που είχε επικρατήσει στις εκλογές στο Ιράκ το 2011, εξαιτίας της άρνησης των Σιιτών να παραδώσουν την εξουσία, η ανοχή των Σουνιτών στα ακραία στοιχεία επανήλθε δριμύτερη. Το αποτέλεσμα ήταν το ISIS που είχε ξεπέσει στους 2.000 μαχητές, να γιγαντωθεί και να φτάσει πιθανόν και τις 40.000 μέσα σε 3 χρόνια, ενώ κατέλαβε και την πλούσια Μοσούλη!
Η άγρια κατάπνιξη της Αραβικής Άνοιξης στη Συρία και ο επακόλουθος εμφύλιος πόλεμος, επέτρεψε στο ISIS να περάσει τα σύνορα (που ούτως ή άλλως δεν αναγνωρίζει) και να εδραιωθεί πλέον σε δύο χώρες. Πάντως, τα τελευταία χρόνια, η σχέση του με την... μητρική Αλ-Κάιντα δεν είναι πλέον φιλική και η αλληλεπίδραση έχει περιοριστεί ριζικά.
Το ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και Συρίας - ή του Λεβάντε) είναι τώρα η πιο ενεργή τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση στη Μέση Ανατολή. Στις 29 Ιουνίου 2014 ανακήρυξε μονομερώς την ίδρυση χαλιφάτου, σε μια έκταση που περιέχει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, ορίζοντας στην θέση του «χαλίφη» και «ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων» τον επικεφαλής της, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Στους στόχους της οργάνωσης είναι η περαιτέρω εξάπλωση του χαλιφάτου μελλοντικά σε περιοχές στον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Κουβέιτ, την Τουρκία και την... Κύπρο.
Στις άλλες αραβικές χώρες το ISIS αποκαλείται απαξιωτικά Daesh: «al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham». Το εν λόγω ακρωνύμιο ωστόσο, είναι ομόηχο και με τις αραβικές λέξεις «Daes» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «για κλωτσιές» και «Dahes» που σημαίνει «αυτός που σπέρνει τη διχόνοια»!