Μία ημέρα μετά την ευνοϊκή για αυτόν συμφωνία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε πολύ αργά τη σημασία της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Συρία και την κατηγόρησε για ανειλικρίνεια στις ενταξιακές συνομιλίες.
Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει εύκολα στο θέμα, εξηγώντας ότι η γειτνίαση της Τουρκίας με τη Συρία και ο ρόλος κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενισχύουν την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ.
«Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Δύσης και της Ευρώπης εξαρτώνται από την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας. Τώρα τα αποδέχθηκαν όλα αυτά», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε ένα συνέδριο για την ισότητα των δύο φύλων που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. «Οπότε, αν δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία, γιατί δεν την δέχεστε στην ΕΕ;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.
Διαβάστε σχετικά: ΕΕ: Χρήμα, βίζα και διάλογο για ένταξη στον Ερντογάν, χάρη στους πρόσφυγες
Το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Άγκυρα ώστε να βελτιωθεί η ζωή των περισσότερων από 2 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα και να ενθαρρυνθούν να παραμείνουν εκεί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί την Κυριακή με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε το ποσό των 3 δισεκ. ευρώ που έχει ζητήσει η Άγκυρα συζητείται και θεωρείται λογικό.
«Έχουμε ξοδέψει 8 δισεκ. δολάρια ως τώρα. Πόση υποστήριξη μας έδωσε η διεθνής κοινότητα; 417 εκατομμύρια δολάρια», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το "σχέδιο κοινής δράσης" με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες δεν είναι παρά ένα "σχέδιο" και ο προϋπολογισμός του είναι "απαράδεκτος".
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε πως η εντύπωση ότι η Τουρκία θα κρατήσει πρόσφυγες στο έδαφός της με αντάλλαγμα κεφάλαια είναι εσφαλμένη και πως η Άγκυρα προωθεί την ιδέα για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να παραμένουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους.
Ο Σινιρλίογλου πρόσθεσε πως το ποσό της οικονομικής βοήθειας που προτείνεται από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα στο πλαίσιο αυτού του "σχεδίου κοινής δράσης" είναι "απαράδεκτο".