Η γενική εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου της χώρας Ότο Πέρες Μολίνα, ο οποίος φέρεται να ήταν ο επικεφαλής ενός κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία.
Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Χούλια Μπαρέρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου εγκρίθηκε» από τον δικαστή Μιγκέλ Άνχελ Γκάλβες.
Τι είπε ο δικηγόρος του
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο δικηγόρος του, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας να άρει την ασυλία του, ανοίγοντας τον δρόμο για την άσκηση ποινικών διώξεων για διαφθορά.
Ο Πέρες, ο 64χρονος απόστρατος στρατηγός ο οποίος αναδείχθηκε στην προεδρία υποσχόμενος να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διαφθορά, διαψεύδει ότι ενέχεται στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε την άνοιξη στη Γουατεμάλα και επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί.
Απομονώνεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έξι υπουργοί της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν λόγω του σκανδάλου, ενώ την Τρίτη το κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας του. Η γενική εισαγγελία, η οποία τον θεωρεί ύποπτο φυγής, ζήτησε και δικαστής εξέδωσε απαγόρευση εξόδου του Πέρες από την επικράτεια. Είναι πολύ πιθανό σύντομα να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Ο δικηγόρος του Ότο Πέρες Μολίνα, ο Σέζαρ Καλδερόν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος προτίθεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή εάν κληθεί.
«Δεν πρόκειται να διαφύγει», είπε ο Καλδερόν τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Είμαστε εδώ, προτιθέμεθα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα... Ας τελειώνουμε με τη σεναριολογία».
Ο Πέρες δεν μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές βάσει του Συντάγματος. Θεωρητικά θα παραμείνει στο αξίωμα ως τον Ιανουάριο, όταν λήγει η θητεία του.
Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Πέρες ήταν επικεφαλής ενός κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία, μέσω του οποίου αξιωματούχοι λάμβαναν δωροδοκίες για να απαλλάσσουν εισαγωγικές εταιρείες από την υποχρέωση καταβολής δασμών.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Πέρες πέρασε μεγάλο μέρος αυτής της χρονιάς προσπαθώντας να περιορίσει τη φθορά από το σκάνδαλο και τις διαδηλώσεις που προκάλεσε. Η υπόθεση ονομάστηκε La Linea («η γραμμή»), λόγω μιας τηλεφωνικής σύνδεσης που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι.
Τον Μάιο η αντιπρόεδρος Ροξάνα Βαλδέτι παραιτήθηκε καθώς το όνομά της ενεπλάκη στο σκάνδαλο. Διέψευσε ότι ενέχεται στην υπόθεση, αλλά συνελήφθη και κατηγορείται για σύσταση και συμμορία, δωροληψία και απάτη.
Η γενική εισαγγελέας Θέλμα Αλντάνα δήλωσε χθες ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος του προέδρου για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων.
Όταν η υπόθεση ανατεθεί σε δικαστή, αυτός θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Ότο Πέρες Μολίνα και εάν ο πρόεδρος πρέπει να προφυλακιστεί ή όχι.
Εάν ο πρόεδρος προφυλακιστεί, η θητεία του θα τερματιστεί και, βάσει του Συντάγματος, πρόεδρος θα αναλάβει ο σημερινός αντιπρόεδρος Αλεχάντρο Μαλντονάντο.