Πάνω από 230 μαχητές της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έχουν συλληφθεί ενώ πέντε έχουν σκοτωθεί από τον Ιούλιο, όταν κηρύχθηκε μονομερώς εκεχειρία από την ηγεσία των ανταρτών, γνωστοποίησε χθες Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας.
«Από την 20ή Ιουνίου έχουμε καταμετρήσει 85 αποστρατεύσεις, 232 συλλήψεις και πέντε θανάτους σε μάχες» στις τάξεις των FARC, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο κοινοβούλιο της χώρας.
Οι FARC, η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών στην Κολομβία, με περίπου 7.000 μαχητές, κατά τα επίσημα στοιχεία, είχαν ανακοινώσει την 20ή Ιουλίου μονομερή εκεχειρία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγουν με την κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 2012 στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας.
«Οι FARC έχουν κηρύξει εκεχειρία» μεν, αλλά «δεν έχουν σταματήσει τις εχθροπραξίες. Συνεχίζουν να παραβιάζουν τον νόμο και κατά συνέπεια να συγκρούονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη τη χώρα», υποστήριξε ο Κολομβιανός υπουργός Άμυνας, κάνοντας επίσης λόγο περί «απειλών εναντίον του άμαχου πληθυσμού» κατά τη διάρκεια συζήτησης η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών.
Από τη δική τους πλευρά οι FARC —μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1964 έπειτα από μια εξέγερση των αγροτών— κατήγγειλαν τον Αύγουστο τις «προκλήσεις εναντίον μονάδων (τους) σε πολλές περιοχές της χώρας», με ένα μήνυμα του επικεφαλής τους, του «Τιμοσένκο», που αναρτήθηκε στον ιστότοπό τους.
Πέντε ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η μονομερής εκεχειρία η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος διέταξε να ανασταλούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των ανταρτών για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία.
Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων οι αντιπροσωπείες των ανταρτών και της κυβέρνησης έχουν καταλήξει σε συμφωνίες για διάφορα επιμέρους ζητήματα — για την ανάπτυξη στην επαρχία και την ανακατανομή της γης, για την άρση των ναρκοπεδίων, για τον τερματισμό της στρατολόγησης παιδιών κάτω των 17 ετών, για τη συμμετοχή των πρώην ανταρτών στην πολιτική ζωή και για την αντιμετώπιση της μάστιγας της εμπορίας ναρκωτικών.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για θέματα όπως η λογοδοσία για τα θύματα, που απαιτούν την αλήθεια, δικαιοσύνη και αποζημιώσεις. Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο περί προόδου στην προσπάθεια να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στη Λατινική Αμερική, που διαρκεί μισό αιώνα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους.