Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, ο οποίος κατηγορείται ότι διηύθυνε ένα κύκλωμα διαφθοράς, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι είναι «εντελώς ήρεμος», παρότι σήμερα Τρίτη το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει επί της πρότασης να αρθεί η ασυλία του.
«Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά ότι σε αυτή την υπόθεση, η θέση μου είναι ακριβώς η ίδια (...), και νοιώθω εντελώς ήρεμος», είπε ο Πέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, επιμένοντας στην άρνησή του να παραιτηθεί, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις προς αυτό και το κύμα λαϊκής αγανάκτησης.
Ο 64χρονος συντηρητικός πρόεδρος, στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος ανέλαβε την εξουσία από το 2012, κατηγορείται από την εισαγγελία και την επιτροπή του ΟΗΕ κατά της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, τη CIGIG, ότι ήταν επικεφαλής ενός κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία, μέσω του οποίου κρατικοί αξιωματούχοι αποσπούσαν δωροδοκίες απαλλάσσοντας εισαγωγικές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής δασμών.
«Μπορώ να σας πω το εξής: δεν πήρα ούτε μια δεκάρα από αυτό το κύκλωμα απάτης», είπε ο Ότο Πέρες Μολίνα και πρόσθεσε πως «υπάρχει κάτι σημαντικό, το τεκμήριο της αθωότητας».
Ο Πέρες έκανε τις δηλώσεις αυτές δύο ημέρες μετά τη νέα μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας, όταν δεκάδες χιλιάδες Γουατεμαλτέκοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, απαιτώντας την αποχώρησή του από την εξουσία και την αναβολή των γενικών εκλογών, στις οποίες πάντως ο πρόεδρος δεν συμμετέχει, αφού το Σύνταγμα της Γουατεμάλας δεν επιτρέπει παρά μόνο μία θητεία στο ύπατο κρατικό αξίωμα.
Αντιμέτωπος με το κύμα οργής που εκδηλώνεται εδώ και μήνες, ο πρόεδρος είπε ότι «κατανοεί (...) αυτή την αγανάκτηση», αλλά κάλεσε «τους πάντες να σκεφτούν μόνοι τους» πριν αποφασίσουν εάν οι κατηγορίες «αληθεύουν ή όχι».
Πολλοί αξιωματούχοι κρατικών θεσμών και επιχειρηματίες έχουν καλέσει τον Πέρες να παραιτηθεί, ενώ μια διαδικασία άρσης της ασυλίας του βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το Σάββατο μια κοινοβουλευτική επιτροπή πρότεινε η ολομέλεια να άρει την ασυλία του προέδρου και τα μέλη του κοινοβουλίου θα ψηφίσουν σήμερα το απόγευμα. Για να αρθεί η ασυλία του αρχηγού του κράτους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 105 ψήφοι στο σύνολο των 158 εδρών του σώματος.
Ο δικηγόρος του Ότο Πέρες Μολίνα, ο Σέζαρ Καλδερόν, δήλωσε ωστόσο ότι ο πρόεδρος κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΣΔ αναμένεται να αποφανθεί εάν την Πέμπτη και θα μπορούσε να ακυρώσει την ενδεχόμενη άρση της ασυλίας του προέδρου, εάν την εγκρίνει το κοινοβούλιο.
Η θητεία του προέδρου της Γουατεμάλας λήγει την 14η Ιανουαρίου 2016.