Ο θάνατος του Μανουέλ Κοντρέρας, του άλλοτε επικεφαλής της διαβόητης, επίφοβης μυστικής αστυνομίας που έδρασε επί των ημερών του στρατιωτικού καθεστώτος του Αουγκούστο Πινοτσέτ, σε ηλικία 86 ετών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Χιλή, η οποία ακόμη προσπαθεί να ξεπεράσει την κληρονομιά της χούντας.
Οι περισσότεροι Χιλιανοί απεχθάνονται το καθεστώς της εποχής εκείνης και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε διαπράξει, και οι αντιδράσεις για τον θάνατο του Κοντρέρας κυρίως ήταν εκδηλώσεις χαράς διότι πέθανε, ή λύπης διότι δεν επέδειξε ποτέ μεταμέλεια και πέρασε λίγα χρόνια στη φυλακή.
Η είδηση του θανάτου του αχριβασανιστή της Χούντας Πινοσέτ την Παρασκευή το βράδυ, έγινε δεχτή με σαμπάνιες,χορούς και τραγούδια από εκατοντάδες Χιλιανούς.
Μέλη οικογενειών των χιλιάδων θυμάτων και παλιοί πολιτικοί κρατούμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου ο Κοντρέρας άφησε την τελευταία του πνοή, - έχοντας προσβληθεί από την επάρατο νόσο,- για να πανηγυρίσουν, με πολλούς από αυτούς να φωνάζουν: «Δολοφόνε!».
Στο ίδιο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαντιάγο είχε εξάλλου πεθάνει τον Δεκέμβριο του 2006 ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο οποίος ουδέποτε δικάστηκε.
Η σορός του Κοντρέρας παραδόθηκε χθες το πρωί στην οικογένειά του και «αποτεφρώθηκε σε μια ιδιωτική τελετή», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του νεκροταφείου όπου έλαβε χώρα, χωρίς στρατιωτικές τιμές.
Από την ανατροπή του Σαλβαντόρ Αλιέντε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 και κατά τη διάρκεια των 17 ετών της δικτατορίας του Πινοσέτ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι απήχθησαν,εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν ενώ 28.000 βασανίσθηκαν από τη DINA,τη διαβόητη μυστική αστυνομία, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Μανουέλ Κοντρέρας. Τα δικαστήρια μέχρι σήμερα έχουν αποδώσει περίπου 400 εγκλήματα στους πράκτορες της DINA, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και δολοφονιών, εκ των οποίων κάποια έγιναν στο εξωτερικό. Εκατοντάδες άλλες υποθέσεις εκκρεμοδικούν ακόμη.