Την έγκρισή της στο τουρκικό αίτημα για την ανάπτυξη πυραύλων τύπου Patriot κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Συρίας έδωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
"Στον τουρκικό λαό λέμε: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε εσάς και το έδαφός σας. Σε όποιον θα ήθελε να επιτεθεί στην Τουρκία λέμε: Ούτε να το σκέφτεστε”, δήλωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, από τις Βρυξέλλες όπου συνεδρίασαν την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών.
“Η απόφαση αυτή είναι σημαντική καθώς αποδεικνύει την αλληλεγγύη και την ενότητα στη συμμαχία εμπράκτως” δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Εκ μέρους της Ρωσίας ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση από πλευράς ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα αξιωματούχος της συμμαχίας έκανε λόγο για “αύξηση των δυνατοτήτων της τουρκικής αεράμυνας” και για προστασία της Τουρκίας από μια διάχυση της βίας του συριακού εμφύλιου πολέμου στο έδαφός της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη πυραύλων στα τουρκο-συριακά σύνορα θα πάρει την έγκριση της γερμανικής Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία, Συρίσκαι Ιράν έχουν εκφραστεί αρνητικά για το τουρκικό αίτημα, θεωρώντας ότι η ανάπτυξη των πυραύλων θα αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.
Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις αναφορές που θέλουν τη συριακή κυβέρνηση να προετοιμάζεται για τη χρήση χημικών όπλων.
Όπως δήλωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, “οι υπουργοί του ΝΑΤΟ ομόφωνα εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις αναφορές ότι το συριακό καθεστώς ίσως μελετά τη χρήση χημικών όπλων”. “Κάθε τέτοια πράξη”, πρόσθεσε “θα ήταν εντελώς απαράδεκτη και μια καθαρή απόσταση από το διεθνές δίκαιο”.
Τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την προοπτική. Όπως είπε: “Κατανοούμε την ανησυχία της Τουρκίας για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά είναι λάθος να υπάρξουν πρόσθετα πράγματα που θα κλιμακώσουν την ένταση. Δεν υπερασπιζόμαστε το καθεστώς της Συρίας, ούτε και είμαστε δικηγόρος του. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το μέλλον της Συρίας και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Είδαμε πώς κάποιες χώρες αξιοποίησαν τις ομάδες των αντιφρονούντων στη Λιβύη. Προτού προβούμε σε κάποια βήματα, θα πρέπει να υπολογίζουμε τα αποτελέσματά τους”.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την απομάκρυνση από τη Συρία όσων υπαλλήλων του δεν είναι απαραίτητοι στη χώρα, επικαλούμενος την επιδείνωση της ασφάλειας.