Ηγέτες από όλο τον κόσμο παρευρέθησαν σήμερα, Πέμπτη. στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, τα οποία πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Σε πανηγυρικό κλίμα, οι ηγέτες παρακολούθησαν για πρώτη φορά την αμφίδρομη κυκλοφορία πλοίων προς Βορρά και Νότο σε ταχύτερους χρόνους (8 ώρες λιγότερο θα κάνουν τα πλοία να την διασχίσουν) ενώ εντυπωσιακή ήταν η διέλευση της ελληνικής φρεγάτας «Σπέτσαι».
Σμήνος από Ραφάλ και F-16 πέρασαν πάνω από το ιστορικό πλοίο Ελ Μαχρούσα, το πρώτο που διέσχισε τη Διώρυγα όταν αυτή κατασκευάστηκε το Νοέμβριο του 1869, ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος, φορώντας στρατιωτική στολή και κρατώντας ένα αγοράκι που ανέμιζε περήφανο τη σημαία της Αιγύπτου, επιτηρούσε τις εκδηλώσεις από το γιοτ El-Mahrousa που είχε μεταφέρει την αυτοκράτειρα Ευγενία της Γαλλίας, τη σύζυγο του Ναπολέοντα Γ΄, στην τελετή εγκαινίων της διώρυγας το 1869.
Η νέα διώρυγα σε αριθμούς
- Η νέα διώρυγα θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε γρήγορο χρόνο, από 18 ώρες που είναι σήμερα σε 11 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.
- Για σχεδόν έναν χρόνο, περισσότεροι από 43.000 εργάτες δούλευαν μέρα-νύχτα στην επέκταση της υπάρχουσας διώρυγας, που έχει στόχο να περνούν καθημερινά, έως το 2023, 97 πλοία, από 49 που είναι σήμερα.
- Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, θα λειτουργεί παράλληλα με την ήδη υπάρχουσα και προβλέπεται να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της από 5,3 δισ. δολάρια το 2015, σε 13,2 δισ. το 2023.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο του Σίσι προκειμένου να αναζωογονήσει την ρημαγμένη από τον εμφύλιο οικονομία της χώρας – μάλιστα η επέκταση ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί των τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.
Ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές - πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας Σουέζ από το 2012 – δήλωσε ότι η νέα Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί σύμβολο της νέας Αιγύπτου, που “θα ενισχύσει την οικονομία και την κοινωνία της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες”, καθώς θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες πολίτες και θα γίνει μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές οδούς .
Η ζώνη θα αποτελέσει βιομηχανική περιοχή, με στόχο να παρέχει υπηρεσίες και πρόσβαση σε περισσότερους από 1,6 δισ. πελάτες από όλο τον κόσμο.
Στην ομιλία των εγκαινίων ο Σίσι τόνισε ότι η χώρα του θα νικήσει την τρομοκρατία. Στη συνέχεια υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται η διέλευση των πλοίων και η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το πρώτο εμπορικό σκάφος που μπήκε στη νέα διώρυγα.