Οι καμπάνες χτυπούσαν και χιλιάδες άτομα έκλειναν το κεφάλι τους προσευχόμενοι στην Χιροσίμα σήμερα, σε τελετές για τα 70 χρόνια από την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο, μια επέτειο που έφερε στο προσκήνιο την όλο και αυξανόμενη ένταση στη χώρα καθώς η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εγκαταλείπει την έμφαση στην ειρήνη που ενσωματώνει το σύνταγμα.
Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι ζήτησε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και απαίτησε τη δημιουργία συστημάτων ασφάλειας που δεν βασίζονται στη στρατιωτική υπεροχή.
"Δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή να επιτευχθούν τα συστήματα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας, και θα απαιτήσει να προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο το μονοπάτι της αληθινής ειρήνης, που αποκαλύφθηκε από τον ειρηνισμό του ιαπωνικού συντάγματος," είπε στην ομιλία του.
Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, που μίλησε στη τελετή, και η κυβέρνησή του προωθούν σχέδια νόμου για την ασφάλεια στη βουλή τα οποία θα επιτρέψουν την Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να στείλει στρατό σε συγκρούσεις, γεγονός που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στη χώρα.
Στις 2:15 π.μ. ώρα Ελλάδας, την ακριβή ώρα που εξερράγη η βόμβα στις 6 Αυγούστου του 1945, οι συγκεντρωθέντες στην τελετή κράτησαν ενός λεπτού σιγή, σε μια μέρα με πολλή ζέστη και υγρασία, υπό τον ήχο των τζιτζικιών και τους χτύπους μιας καμπάνας.
Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα, που έσπειρε το θάνατο σε 140.000 άτομα συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, ακολουθήθηκε από τον βομβαρδισμό με ατομική βόμβα του Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, όπου σκοτώθηκαν άμεσα 40.000 άτομα. Ο πόλεμος τελείωσε στις 15 Αυγούστου.