Οι καταρρακτώδεις βροχές από τους μουσώνες που πλήττουν την Ασία στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Ινδία, το Πακιστάν και τη Μιανμάρ και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να φτάσουν σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Στην Ινδία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Στο γειτονικό Πακιστάν οι νεκροί ανέρχονται στους 116. Και στις δύο χώρες κάθε χρόνο κατά την περίοδο των μουσώνων σημειώνονται πλημμύρες και κατολισθήσεις εδάφους.
Στη Μιανμάρ οι κατολισθήσεις εξαιτίας της βροχής κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γέφυρες και δρόμους. Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα αυτή, που ενδέχεται να είναι πιο κρίσιμη απ' όσο δείχνει ο προσωρινός απολογισμός των 46 νεκρών. Η κυβέρνηση της Μιανμάρ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις ζώνες, στα κεντρικά και τα δυτικά της χώρας, όπου πολλοί κάτοικοι για να γλιτώσουν από τα νερά χρησιμοποίησαν σχεδίες ή κανό.
Για πολλές πόλεις της βόρειας και δυτικής Μιανμάρ δεν υπάρχει πρόσβαση και οι διασώστες φοβούνται ότι το εύρος της καταστροφής έχει υποτιμηθεί. Επιπροσθέτως, ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχίες ότι μολονότι σε ορισμένα σημεία τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν, άλλοι ποταμοί μπορεί να φουσκώσουν και να πλημμυρίσουν άλλες περιοχές.
Οι βροχές έπληξαν και το κρατίδιο Ραχίνε όπου σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς φιλοξενούνται περίπου 140.000 εκτοπισμένοι, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι Ροχίνγκια. Προς το παρόν ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την τύχη αυτών των ανθρώπων.
Τον Μάιο του 2008 ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε το Δέλτα του Ιραουάντι, στη Μιανμάρ, σκοτώνοντας 140.000 ανθρώπους.