Για δεύτερη φορά, η αστυνομία του Μεξικό κυνηγά τον δραπέτη μεγαλοβαρώνο ναρκωτικών της χώρας, Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν. Ο Γκουσμάν κατάφερε να δραπετεύσει από μία φυλακή υψίστης ασφαλείας για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια, δίνοντας ένα ισχυρό χτύπημα στην κυβέρνηση του πρόεδρου Πένα Νιέτο, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια “πόλεμο” με τα καρτέλ. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόδρος διέταξε πλήρη έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν κρατικοί υπάλληλοι έχουν αναμειχθεί στην επιχείρηση και δήλωσε ότι έχει την πεποίθηση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του θα τον συλλάβουν και πάλι.
Ο Γκουσμάν θεάθηκε για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου (χθες) κοντά στην αίθουσα των ντους των φυλακών Αλτιπλάνο, 90 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας. Οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν μία σήραγγα έκτασης άνω του ενάμισι χιλιομέτρου την οποία χρησιμοποίησε ο Γκουσμάν. Η σήραγγα, που ξεκινούσε από το κελί του, οδηγούσε σε ένα κτίριο έξω από τα τείχη της φυλακής.
Ο "Ελ Τσάπο", υποκοριστικό του "chaparro" ("κοντοπίθαρος" – το ύψος του είναι ένα μέτρο και 64 εκατοστά), είχε δραπετεύσει από μία φυλακή υψίστης ασφαλείας το 2001 κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα ρούχα. 'Επειτα από προσπάθειες 13 χρόνων, οι στρατιωτικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν τον Φεβρουάριο του 2014 κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μασατλάν, στην πολιτεία Σιναλόα.
Ο 58χρονος Γκουσμάν θεωρείτο ως ο πλέον καταζητούμενος βαρόνος ναρκωτικών στον κόσμο, επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα: είχε επικηρυχθεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από το Μεξικό.
Ο ισχυρός βαρόνος έγινε ένα από τα σύμβολα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών εναντίον του οποίου ο τότε πρόεδρος (2006-2012) Φελίπε Καλδερόν είχε αναπτύξει στρατεύματα.
Μετά τη σύλληψή του πέρυσι οι αρχές επέδειξαν μπροστά στις κάμερες αυτόν τον μικρόσωμο άνδρα με μουστάκι και φορώντας λευκό πουκάμισο, να στέκεται ανάμεσα σε δύο μεξικανούς πεζοναύτες.
Περιλαμβανόταν τακτικά στον κατάλογο των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη που δημοσιεύεται από το περιοδικό Forbes, μέχρι που το περιοδικό ανακοίνωσε ότι τού ήταν αδύνατο να υπολογίσει το ύψος της περιουσίας του.
Το καρτέλ της Σιναλόα διεξήγαγε έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και εναντίον αντίπαλων καρτέλ, μεταξύ των οποίων εκείνων των Σέτας.
Από το 2006, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό.