Ιστορική ημερομηνία: 20 Ιουλίου Κούβα και ΗΠΑ ανοίγουν τις πρεσβείες τους

Σε ένα ιστορικό βήμα για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων προχωρούν Ουάσινγκτον και Αβάνα καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Κούβα ανακοίνωσαν την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’60 και την επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο.

H κουβανική και η αμερικανική κυβέρνηση θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα αντίστοιχα την 20η Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, επικαλούμενο επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Σήμερα οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με (...) την Κούβα με στόχο να ανοίξουν εκ νέου οι πρεσβείες» στις χώρες μας, δήλωσε ο Ομπάμα από τον κήπο του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα» στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ζήτησε επιπλέον από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι αντίπαλοί του Ρεπουμπλικάνοι, να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που έχει ως αποτέλεσμα να ασφυκτιά η οικονομία της κομουνιστικής νήσου εδώ και δεκαετίες.

Η επαναλειτουργία των πρεσβειών στις δύο χώρες ακολουθεί την ιστορική ανακοίνωση τον περασμένο Δεκέμβριο για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών έπειτα από πέντε και πλέον δεκαετίες αντιπαλότητας, ενώ εκτιμάται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, θα ταξιδέψει στην στην πρωτεύουσα της Κούβας στις 20 Ιουλίου για να παραστεί στην επίσημη τελετή.