Οι αντίπαλες ένοπλες ομάδες που συγκρούονται στο Νότιο Σουδάν εδώ και ενάμιση χρόνο διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος μικρών παιδιών: τα ευνουχίζουν, τα βιάζουν και μερικές φορές τα δένουν όλα μαζί και τους κόβουν τον λαιμό, κατήγγειλαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
"Επιζώντες αφηγήθηκαν ότι άφηναν ευνουχισμένα αγόρια να πεθάνουν από αιμορραγία... ότι κοριτσάκια οκτώ ετών βιάστηκαν ομαδικά και κατόπιν δολοφονήθηκαν", ανέφερε ο Άντονι Λέικ, ο γενικός διευθυντής της UNICEF σε ανακοίνωσή του. "Μικρά παιδιά δένονταν όλα μαζί και μετά οι δράστες τους έκοβαν το λαιμό... άλλα τα έριχναν (ζωντανά) σε φλεγόμενα κτίρια", πρόσθεσε.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στο Νότιο Σουδάν τους τελευταίους 18 μήνες, μολονότι δεν υπάρχει κάποιος επίσημος απολογισμός. Τουλάχιστον 129 παιδιά σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Πολιτεία Γιούνιτι (Ενότητα), στα βόρεια χώρας, όπου έχουν δοθεί κάποιες από τις σκληρότερες μάχες του πολέμου αυτού.
Ο εμφύλιος ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ξεκίνησαν συγκρούσεις μεταξύ μονάδων του στρατού της χώρας με αφορμή την πολιτική και εθνοτική αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ. Ο πόλεμος σημαδεύτηκε από τις σφαγές που διαπράττουν και οι δύο πλευρές, τους βιασμούς και τις απαγωγές παιδιών, τα οποία κατόπιν χρησιμοποιούνται ως στρατιώτες στις μάχες.
"Η βία σε βάρος των παιδιών στο Νότιο Σουδάν έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο βαρβαρότητας. Παιδιά στρατολογούνται με ανησυχητικούς ρυθμούς από τις ένοπλες ομάδες και των δύο πλευρών - περίπου 13.000 από αυτά υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν σε μια σύγκρουση για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη", συνέχισε ο Λέικ. "Φανταστείτε τις σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για αυτά τα παιδιά - και όχι μόνο αυτές που συνδέονται με τη βία που έχουν υποστεί τα ίδια αλλά και με τα δεινά που επέβαλαν αυτά σε άλλους", τόνισε.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες ότι 250.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στο Νότιο Σουδάν ενώ τα δύο τρίτα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια.
"Στο όνομα της Ανθρωπότητας και της στοιχειώδους αξιοπρέπειας, αυτή η βία σε βάρος αθώων πρέπει να σταματήσει", υπογράμμισε ο Λέικ.