Ξεκίνησε το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των Μουσουλμάνων

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, 18 Ιουνίου, η πιο ιερή γιορτή για εκατομμύρια μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, το Ραμαζάνι. Για όλο τον ιερό μήνα της γιορτής, από την ανατολή μέχρι τη δύση του Ηλίου, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του Ηλίου. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (= εορτή τέλους νηστείας) ήκχιντ-αλ-σαρκχίρ (= Μικρή εορτή). 

Στην Αθήνα, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και το ΟΑΚΑ έχουν τεθεί όλο το μήνα στη διάθεση των μουσουλμάνων της πρωτεύουσας, για να τελούν απρόσκοπτα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κατά για τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανιού.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη συμφώνησαν στην ανάγκη εκεχειρίας κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ακόμα υπό συζήτηση. Οι συνομιλίες άνοιξαν τη Δευτέρα από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία δύο εβδομάδων στην Υεμένη με την ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Στη μαρτυρική Λιβύη οι μουσουλμάνοι συνοστίζονταν από το πρωί στα μαγαζία για να προμηθευτούν τρόφιμα ενώ στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης οι κάτοικοι κρέμασαν εορταστικά φώτα και διακοσμητικά στολίδια στην κεντρική πλατεία της πόλης.