Τουρκία: Δε θέλουν κυβέρνηση συνασπισμού τα κόμματα της αντιπολίτευσης

 Ο Τούρκος πρόεδρος προτίθεται να αναθέσει στον απερχόμενο πρωθυπουργό και αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος AKP Αχμέτ Νταβούτογλου εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να καλέσει αυτήν την εβδομάδα για συνομιλίες τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. 

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορίψει την κυβέρνηση συνεργασίας και την πρόσταση συνομιλίας από τον Ερντογάν, κρίνοντας ότι υπερβαίνει τα όρια των συνταγματικών του εξουσιών. 

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές αυτές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,8% των ψήφων, γεγονός που το αναγκάζει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι δύο κύριοι αντίπαλοί του, το CHP και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), συγκέντρωσαν αντίστοιχα 25% και 16,3% των ψήφων και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συγκέντρωσε ποσοστό 13,1%. 

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χαρακτήρισε "απαράδεκτο" να επεμβαίνει ο Ερντογάν στις συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να παραμένει εντός των ορίων που ορίζει το Σύνταγμα. "Είναι απαράδεκτο να επιβάλλει τον εαυτό του ως βασικό παράγοντα", σημείωσε. 

"Κανένα κόμμα δεν θα πρέπει να αγνοεί την ισορροπία δυνάμεων (που προήλθε από τις εκλογές). Η ευθύνη του σχηματισμού ενός συνασπισμού ανήκει στο (αντιπολιτευόμενο) μπλοκ του 60%", δήλωσε ο ηγέτης του κύριου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, πριν καταλήξει στην εκδοχή της προσφυγής στις κάλπες.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αναπόφευκτη, εάν το κόμμα του και η αντιπολίτευση δεν σχηματίσουν κυβέρνηση εντός 45 ημερών, όπως προβλέπει το σύνταγμα