Η Αίγυπτος άρχισε σήμερα να κατεδαφίζει το κτίριο που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του πρώην πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ένα σύμβολο δεκαετιών αυταρχικής διακυβέρνησης.
Το κτίριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), ένα πολυώροφο κτίριο από συμπαγές μπετόν που δεσπόζει του ποταμού Νείλου στο Κάιρο, πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ το 2011.
Διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν συζητήσει σχέδια για την κατεδάφιση του κτιρίου αφότου το NDP διαλύθηκε τον Απρίλιο του 2011.
Μερικοί ακτιβιστές που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις έχουν πει πως τα κεντρικά γραφεία του κόμματος θα έπρεπε να διατηρηθούν για να θυμίζουν την εξέγερση.
"Ο αιγυπτιακός λαός πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα για τη διαφθορά εκείνη την περίοδο", δήλωσε ο Άχμεντ Σαχίν, ένας φοιτητής που περνούσε από το σημείο.
Ο Ράγεμπ Χαφίζ, ένας από τους εργολάβους που εργάζονται στο πρόγραμμα της κατεδάφισης, είπε ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για την ολοκλήρωσή της.
Επικριτές κατηγορούν τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος ως αρχηγός του στρατού απομάκρυνε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από την εξουσία το 2013, ότι επανέφερε την καταπίεση στη χώρα, μία κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.
Αν και τα αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν αρχίσει σταδιακά να απαλλάσσουν πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην εποχή Μουμπάρακ, καταδικάζουν σε πολύχρονες ποινές κάθειρξης φιλελεύθερους και ισλαμιστές ακτιβιστές για υποθέσεις που εκτείνονται από τις πολιτικές διαδηλώσεις μέχρι τις πράξεις βίας.
Το NDP κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου αφότου ιδρύθηκε από τον προκάτοχο του Μουμπάρακ, τον Άνουαρ Σαντάτ, το 1978.
Τον Μάιο, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε τον Μουμπάρακ και τους δύο γιους του σε τρία χρόνια κάθειρξη κατά την επανεκδίκαση μίας υπόθεσης διαφθοράς, αν και οι τρεις θεωρείται απίθανο να ξανακλειστούν στη φυλακή.
Ο Μουμπάρακ και οι γιοι του Γκαμάλ και Αλάα έχουν ήδη περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια ο καθένας στη φυλακή για άλλες υποθέσεις έτσι πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να εκτίσουν την ποινή τους.
Οι αντίπαλοι του Μουμπάρακ θεωρούν πως η μεταχείριση που επιφύλαξαν τα δικαστήρια στον Μουμπάρακ αφότου εκδιώχθηκε από την προεδρία ήταν πολύ επιεικής και δημιούργησε αμφιβολίες για τη μετάβαση της Αιγύπτου στη δημοκρατία.
Οι εις βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, που επικεντρώθηκε γύρω από την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αποσύρθηκαν.