Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης μπαίνει η απόφαση των κρατών- μελών του ΟΗΕ να παράσχουν αναβαθμισμένο status quo στην Παλαιστινιακή Αρχή. Το ΔΠΔ θα εξετάσει όλες τις “νομικές επιπτώσεις της απόφασης του ΟΗΕ”. Το 2009, οι Παλαιστίνιοι είχαν καταθέσει αίτημα προς τη Χάγη να διεξάγει έρευνα για τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι του 2008.
“Το γραφείο του εισαγγελέα λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της 29ης Νοεμβρίου 2012 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την οποία δίνεται στην Παλαιστίνη το καθεστώς κράτους παρατηρητή μη-μέλους στον οργανισμό”, αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. “Το γραφείο του εισαγγελέα θα εξετάσει τις νομικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης”.
Η Παλαιστίνη είχε αναγνωρίσει το 2009 την αρμοδιότητα του ΔΠΔ και είχε ζητήσει από το γραφείο του εισαγγελέα να ερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια της επιχείρησης «Συμπαγές μολύβι» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας (Δεκέμβριος 2008- Ιανουάριος 2009).
Μόνο ένα κράτος μπορεί να απευθύνει ένα τέτοιο αίτημα και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε αποφασίσει το 2012 να αφήσει “τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ” να καθορίσουν αν η Παλαιστίνη είναι κράτος προτού κρίνει αν είναι σκόπιμο να ζητήσει από τους δικαστές να ξεκινήσει αυτή η έρευνα.