Χιλιάδες στους δρόμους κατά του Μόρσι

Χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων στην Αίγυπτο, διαμαρτυρόμενοι για το διάταγμα του Μοχάμεντ Μόρσι το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου και του παρέχει ασυλία. Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε το κάλεσμα για τη διαμαρτυρία, και το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα από την αιγυπτιακή συντακτική επιτροπή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές.

Κάιρο, Αλεξάνδρεια και η βιομηχανική πόλη Αλ Μάχλα Αλ Κούμπρα, έγιναν θέατρο των νέων διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Μόρσι, τον οποίο χαρακτηρίζουν “νέο Φαραώ”.

Τα 234 άρθρα του νέου Συντάγματος εγκρίθηκαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία είχε συγκληθεί την Τετάρτη για να προχωρήσει στην ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το κείμενο, που θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα που καταργήθηκε μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, αναμένεται να υποβληθεί αύριο Σάββατο στον πρόεδρο με σκοπό να οργανωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ένα δημοψήφισμα για την έγκρισή του από το λαό.

Όπως και στο προηγούμενο Σύνταγμα, το σχέδιο ορίζει ότι οι αρχές της σαρίας αποτελούν κύρια πηγή της νομοθεσίας, σε μία αρκετά μετριοπαθή διατύπωση, αφού ο ισλαμικός νόμος δεν καθίσταται η μοναδική πηγή του δικαίου.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επισήμανε ότι το νέο Σύνταγμα "προστατεύει ορισμένα δικαιώματα αλλά υπονομεύει άλλα" και εξέφρασε τη λύπη της για την "εσπευσμένη" υιοθέτησή του.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι το σχέδιο αυτό "αγνοεί τα δικαιώματα των γυναικών, περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης στο όνομα της προστασίας της θρησκείας και επιτρέπει στους στρατιωτικούς να δικάζουν πολίτες".