To να διοικείς μία οργάνωση όπως η Αλ Κάιντα δεν είναι μια ασήμαντη υπόθεση. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε πλήρη συνείδηση αυτού του δεδομένου και διηύθυνε το διεθνές δίκτυο σαν ένας πραγματικός επικεφαλής σε τμήμα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, όπως αποκαλύπτουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής των ΗΠΑ στο Πακιστάν που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του το 2011.
“Σας παρακαλώ, συμπληρώστε τις πληροφορίες που σας ζητούνται με ακρίβεια και ειλικρίνεια. Γράψτε με σαφή και ευανάγνωστο τρόπο. Όνομα, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση. Θέλετε να διαπράξετε μία επίθεση αυτοκτονίας;”.
Η “φόρμα πρόσληψης” της οργάνωσης ξεκινούσε από τις συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση του “εργαζομένου”, σύντομα ωστόσο ξέφευγε από τα καθιερωμένα: “Ποιον πρέπει να ειδοποιήσουμε στην περίπτωση που πέσετε ως μάρτυρας;”.
Αυτό το έγγραφο που τιτλοφορείται “η Επιτροπή Ασφάλειας, Οργάνωση Αλ Κάιντα”, βρίσκεται μεταξύ των εκατοντάδων εγγράφων που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αμερικανικές αρχές. Κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης τη 2α Μαίου του 2011 στο Αμποταμπάντ στο Πακιστάν.
Το να στρατολογήσει επίδοξους τζιχαντιστές και να συγκροτήσει ένα διεθνές δίκτυο τρομοκρατών, ενώ μάλιστα ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνδρας του κόσμου κι ενώ τον κυνηγούσαν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κρυβόταν σε μια βίλα στο Αμποταμπάντ, απαιτούσε σίγουρα μία κάποια οργάνωση. Στα έγγραφα αυτά ο Μπιν Λάντεν εμφανίζεται να έχει εμμονή με τη διοίκηση.
“Μία εκ των ειδικοτήτων που χρειαζόμαστε και την οποία δεν πρέπει να αμελήσουμε είναι η επιστήμη της διοίκησης”, μπορεί κανείς να διαβάσει σε ένα σημείωμα σχετικά με την ανάγκη επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών του δικτύου.
Στο ίδιο σημείωμα επισημαίνεται ότι πρέπει να στρατολογούνται οι πιο ενθουσιώδεις, με τις σθεναρότερες θρησκευτικές πεποιθήσεις και ιδίως οι κάτοχοι πτυχίων. “Πρέπει να είναι ευσεβείς και υπομονετικοί”, τονίζεται σε ένα άλλο έγγραφο που εξαίρει τη διακριτικότητα εκείνων που διέπραξαν τις επιθέσεις του 1998 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι.
“Κάθε πρόσωπο που εκδηλώνει την πλήξη του, που δεν ολοκληρώνει τα καθήκοντα που του ανατίθενται και που εκνευρίζεται γρήγορα, θα πρέπει να τον αποσύρουμε από τις αποστολές στο εξωτερικό. Στην Κένυα οι αδελφοί παρέμειναν στο σπίτι για διάστημα 9 μηνών”.