Μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις η Αίγυπτος ενέκρινε νωρίς το πρωί της Παρασκευής το νέο σύνταγμα, με το οποίο ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι διατείνεται ότι θέλει να αλλάξει σελίδα στη χώρα.
Όμως το νέο σχέδιο συντάγματος, το πρώτο μετά από εκείνο που είχε θεσπίσει ο Μουμπάρακ πριν από 31 χρόνια σε συνδυασμό με το πρόσφατο διάταγμα που παραχωρεί διευρυμένες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στη χώρα, ξυπνώντας μνήμες της Αραβικής Άνοιξης.
Νέες διαδηλώσεις κατά του Μόρσι οργανώνονται την Παρασκευή, ενώ οπαδοί του Αιγύπτιου προέδρου θα οργανώσουν επίσης αντιδιαδηλώσεις υποστήριξής του. Ήδη το πρωί αρκετοί είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις πολιτικές εξελίξεις.
Το σχέδιο του συντάγματος προβλέπει τον περιορισμό της προεδρικής εξουσίας σε μία τετραετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Καταργείται η θέση του αντιπροέδρου και τον πρόεδρο αναπληρώνει ο πρωθυπουργός σε περίπτωση προσωρινής αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων του και ο πρόεδρος της αιγυπτιακής εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση που μείνει κενή η θέση του προέδρου.
Επίσης όπως και στο προηγούμενο σύνταγμα, το σχέδιο ορίζει ότι οι αρχές της σαρία αποτελούν κύρια πηγή της νομοθεσίας. Η ανεξιθρησκεία προστατεύεται, αλλά το κείμενο δεν αναφέρεται παρά στο ισλάμ, στον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό, πράγμα που αφήνει ανοικτή την πόρτα για διακρίσεις κατά μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων, όπως οι μπαχάι.
Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση συμμετοχής στις προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές των στελεχών του κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ, του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος.
Τα συνδικάτα δεν μπορούν να διαλυθούν και οι εφημερίδες δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να απαγορευθεί η έκδοσή τους παρά μόνο με αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Έντονες ήταν οι διαφωνίες της αντιπολίτευσης που αποχώρησε από τις εργασίες της συντακτικής συνέλευσης καταγγέλλοντας ότι κυριαρχείται από τις ισλαμικές απόψεις και δεν παρέχει παρά ελάχιστες εγγυήσεις στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "το σχέδιο προστατεύει ορισμένα δικαιώματα, αλλά παραλείπει άλλα".
"Αυτό το Σύνταγμα δεν έχει αξία, δεν έχει μέλλον, θα πεταχτεί στα σκουπίδια της Ιστορίας", δήλωσε στην αιγυπτιακή τηλεόραση, ο πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας και προσωπικότητα της φιλελεύθερης και κοσμικής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.
Το σχέδιο αυτό θα διαβιβασθεί στον Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος θα οργανώσει δημοψήφισμα εντός δεκαπενθημέρου για την έγκρισή του.