Αναγνώριση από τον ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Μια ιστορική ψηφοφορία για την Παλαιστίνη και το λαό της διεξήχθη, το βράδυ της Πέμπτης, στην έδρα του ΟΗΕ. Εκεί η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της χορήγησης στη χώρα το καθεστώς κράτους μη μέλους.

Η θετική για τη Ραμάλα ψηφοφορία θεωρείται έμμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και ανοίγει το δρόμο, μεταξύ άλλων για προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Υπέρ ψήφισαν 138 κράτη, 9 κατά, 41 απείχαν.

Λίγο πριν τη ψηφοφορία ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υπογράψει τη "ληξιαρχική πράξη γέννησης" ενός παλαιστινιακού Κράτους με την παραχώρηση σε αυτό του καθεστώτος του κράτους-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη.

Τόνισε επίσης ότι η ψηφοφορία αποτελεί "την τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών" (το Ισραήλ και ένα παλαιστινιακό κράτος) και υποσχέθηκε να "προσπαθήσει να αναβιώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις".

Το ουσιαστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Παλαιστίνη, καθώς αναβαθμίζεται το διεθνές της κύρος και της παρέχεται πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε “εχθρική και δηλητηριώδη”, γεμάτη από “ψεύτικη προπαγάνδα” την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη. “Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη”, είπε ο Νετανιάχου.

Και η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον επέκρινε τη θετική, για την Παλαιστίνη, ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια “ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση” που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.

Έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών “όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων”, απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. “Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης”, δήλωσε ο Ολάντ.