Αίγυπτος: Περιορίζεται σε δύο τετραετίες η προεδρική θητεία

Δικαιώμα μέχρι δύο τετραετίες στο προεδρικό αξίωμα στην Αίγυπτο δίνει το νέο σύνταγμα της χώρας που καταρτίζεται την Πέμπτη.

Έτσι μπαίνει τέλος στη δημιουργία καθεστώτων σαν αυτό που κράτησε τον Χόσνι Μουμπάρακ στο τιμόνι της χώρας για 30 χρόνια.

Τα μέλη της συνέλευσης ενέκριναν το άρθρο αυτό σε μια τελική ψηφοφορία, ενώ το σχέδιο του Συντάγματος θα τεθεί σε δημόσιο δημοψήφισμα εντός 15 ημερών από την επικύρωση του από τον πρόεδρο.

Επίσης ψηφίστηκε η διατήρηση των αρχών της σαρίας σαν βασική πηγή της νομοθεσίας της χώρας, μια πρόβλεψη που περιλαμβανόταν και στο Σύνταγμα που ίσχυε και επί Μουμπάρακ.

Το θέμα ήταν αντικείμενο μακράς διαμάχης μεταξύ των σκληροπυρηνικών σαλαφιστών ισλαμιστών και των φιλελεύθερων στους κόλπους της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα ψηφίσει για κάθε ένα από τα 234 άρθρα του προσχεδίου του Συντάγματος προτού σταλεί στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι για να το εγκρίνει και να το θέσει σε δημοψήφισμα.

Το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει εκείνο που ίσχυε υπό τον Μουμπάρακ και είχε συνταχθεί το 1971.

Η ισχύς του είχε ανασταλεί μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου, οπότε ο στρατός ανέλαβε την εξουσία της Αιγύπτου για 16 μήνες.