Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα πως η Κένυα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση των συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν και στη Σομαλία, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε σε νέο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας 45 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το κύμα 600 χιλιάδων προσφύγων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα και με πολιτικούς της αντιπολίτευσης στο Ναϊρόμπι, ο Κέρι τόνισε πως οι πρόσφατες επιθέσεις της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ στην Κένυα ήταν μέρος του κόστους της ανάληψης αυτού του ρόλου.
«Πιστεύουμε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για την Αφρική να είναι μπροστά και στο επίκεντρο των λύσεων που αντιμετωπίζει η ίδια», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Η Κένυα θα είναι πιο ασφαλής αν η Σομαλία είναι πιο σταθερή και αν το Νότιο Σουδάν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα του», πρόσθεσε.
Η Κένυα απέστειλε το 2011 στρατεύματα στη γειτονική Σομαλία μετά από αρκετές επιθέσεις στο έδαφος της, με την Αλ Σεμπάμπ να κατηγορείται ότι βρισκόταν πίσω από αυτές. Αργότερα συμμετείχε στις ειρηνευτικές δυνάμεις στην Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία και διαθέτει αυτή τη στιγμή 3.664 στρατιώτες στη Σομαλία.
Έκτοτε η σομαλική ισλαμική οργάνωση πραγματοποίησε - για αντίποινα - επιθέσεις στην Κένυα, μεταξύ αυτών η επιδρομή το 2013 σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι που προκάλεσε το θάνατο 67 ανθρώπων και η σφαγή 148 ανθρώπων σε πανεπιστήμιο, κοντά στα σύνορα με την Σομαλία τον περασμένο μήνα.
Η οργάνωση έχει επίσης αναπτύξει δίκτυο στην Κένυα, οι αρχές της οποίας κατηγόρησαν τέσσερις άνδρες για στρατολόγηση νέων στην οργάνωση κατά μήκος της ακτής με τα σύνορα με τη Σομαλία.
Ο Κέρι επέκρινε την κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν και τους αντάρτες για την αποτυχία τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, τονίζοντας πως οι ενέργειες τους θέτουν το μέλλον του νεότερου έθνους στο κόσμο σε «σοβαρό κίνδυνο».
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για νέα οικονομική βοήθεια 45 εκατ. δολαρίων προς την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος από την Σομαλία και από το Νότιο Σουδάν.
Η κυβέρνηση της Κένυας έχει απειλήσει πως θα κλείσει τον καταυλισμό προσφύγων στο Ντανταάμπ για λόγους ασφαλείας, το οποίο με περίπου 350 χιλιάδες Σομαλούς πρόσφυγες αποτελεί τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο.
Μετά τη συνάντηση ο Κέρι δήλωσε πως κατάλαβε καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κένυα ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Σομαλία.
«Φεύγω από εδώ με μια μεγαλύτερη επίγνωση της πρόκλησης, με μια πιο άμεση αίσθηση της επείγουσας ανάγκης επίλυσης του προβλήματος και με μεγαλύτερη δέσμευση να προσπαθήσω να συνεργαστώ με τους διεθνείς εταίρους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», δήλωσε, προσθέτοντας πως συμφώνησαν με τον πρόεδρο Κενυάτα ότι ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Από την μεριά του ο εκπρόσωπος του Κενυάτη προέδρου δήλωσε πως θέματα ασφαλείας, επενδύσεων και εμπορίου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ συζητήθηκε και μια προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αργότερα αυτό το χρόνο.