Είναι η μεγαλύτερη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έγινε ποτέ στην Αργεντινή. 68 κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμούς εναντίον σχεδόν 800 θυμάτων, 900 μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας που θα διαρκέσει δύο χρόνια. Για πρώτη φορά από το τέλος της δικτατορίας στη χώρα, που έπεσε το 1983, θα καθίσουν στο εδώλιο κατηγορούμενοι που φέρονται υπεύθυνοι για τις διαβόητες Πτήσεις του Θανάτου, μια πρακτική που ακολούθησε ο στρατός της Αργεντινής στο πλαίσιο του "βρώμικου πολέμου", όταν αντιφρονούντες υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ρίχνονταν στη θάλασσα από αεροπλάνα.
Η πρώτη παραδοχή της ύπαρξης των "πτήσεων του θανάτου" ήρθε όταν απόστρατος της Ανωτάτης Σχολής Μηχανικής του Πολεμικού Ναυτικού (Esma), του διαβόητου κέντρου κράτησης και βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας γνωστού και ως "Αουσβιτς της Αργεντινής", ο Αντόλφο Σιλίνγκο, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του το 1995 ότι συμμετείχε στις πτήσεις. Ο αργεντινός απόστρατος καταδικάσθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περίφημη δίκη της Esma, που ολοκληρώθηκε το 2003.
Η ύπαρξη των πτήσεων του θανάτου στοιχειοθετήθηκε, ωστόσο, για πρώτη φορά στο τέλος του 2011, όταν διαβιβάσθηκε στον ανακριτή φάκελος που περιείχε 130 φωτογραφίες πτωμάτων που είχαν ξεβραστεί στις ακτές της Ουρουγουάης, με δεμένα τα πόδια και τα χέρια και σημάδια βασανιστηρίων. Οι ντοκουμέντα αυτά ανήκαν στον στρατό της Ουρουγουάης και μέχρι πέρυσι θεωρούνταν στρατιωτικά απόρρητα.
Το 2005, το Μπουένος Άιρες κατήργησε την αμνηστία που ίσχυε στη χώρα για τους επιτελείς του δικτατορικού καθεστώτος.
Περισσότεροι από 5.000 αντιφρονούντες πέρασαν από την Esma. Λιγότεροι από 100 επέζησαν. Οι εκατοντάδες μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας προκαλούν ρίγη.
Οι οργανώσεις υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμούν ότι 30.000 άνθρωποι χάθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Οι 15.000 από αυτούς τουφεκίσθηκαν. Περί τα 500 παιδιά αρπάχτηκαν από τις πολιτικές κρατούμενες μητέρες τους.