Αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό TIME παραχώρησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να γίνει “Νέος Φαραώ”, είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που αναδείχτηκε μέσα από εκλογές εδώ και 40 χρόνια, έπαιξε ρόλο- κλειδί στις συνομιλίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών που οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός. Αν μη τι άλλο, ο Μοχάμεντ Μόρσι είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
Μιλώντας στο TIME, ο Μόρσι θυμήθηκε τα χρόνια που ήταν φοιτητής στις ΗΠΑ ενώ δήλωσε πως το κορυφαίο πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει να θυμόμαστε αυτή την εποχή είναι το μήνυμα που θέλησε να περάσει η ταινία Ο Πλανήτης των Πιθήκων, στην ορίτζιναλ εκδοχή της.
“Είναι μια νέα εποχή πιστεύω, όχι μόνο για την Αίγυπτο και τους λαούς της Αραβικής Άνοιξης αλλά για ολόκληρο τον κόσμο” αναφέρει μιλώντας στους απεσταλμένους του TIME. “Πρέπει να στοχαστούμε για το τι έγινε λάθος στο παρελθόν και να δούμε πως μπορούμε να το κάνουμε τώρα σωστό. Θέλει χρόνο βέβαια αυτό. Οι ταχύτητες είναι χαμηλές αλλά η επιτάχυνση ψηλή” δηλώνει.
Σχετικά με το περιβόητο διάταγμα με το οποίο συγκεντρώνει τη δικαστική εξουσία στα χέρια του αλλά και κερδίζει ασυλία, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα μπορούσε να χειριστεί την κατάσταση διαφορετικά. Τόνισε πάντως πως θεωρεί θετικό το κύμα σαρωτικών διαμαρτυριών που έκαναν και πάλι την πλατεία Ταχρίρ σκηνή και πεδίο βίαιων διαδηλώσεων. “Οι Αιγύπτιοι είναι τώρα ελεύθεροι. Υψώνουν τη φωνή τους και διαμαρτύρονται κατά του προέδρου όταν έχουν αντίρρηση με τα όσα συμβαίνουν. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι δικαίωμα τους να εκφράζονται και να αντιδρούν”, δηλώνει. Ενώ εκτιμά πως “το 80-90% του λαού είναι υπέρ αυτού που έκανα”.
Απέρριψε πάντως κάθετα τις κατηγορίες περί “νέου Φαραώ”. “Έχω πάει φυλακή γιατί υπερασπίστηκα τη δικαιοσύνη και τους Αιγύπτιους δικαστές” λέει.
Ενώ αναφορικά με τις ανησυχίες για την αστάθεια στην Αίγυπτο τόνισε ότι “η χώρα δεν διαλύεται”.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως σε διπλωματικό επίπεδο μετρά ήδη μια ιδιαίτερα σημαντική νίκη, η οποία βεβαίως ενισχύει τη θέση του όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και τον Αραβικό Κόσμο και τη διεθνή κοινότητα αφού πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Και το πέτυχε.