Η Κίνα ανακοίνωσε ότι βοήθησε δέκα χώρες να απομακρύνουν 225 πολίτες τους από την Υεμένη, όπου οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι έχουν καταλάβει τις δύο σημαντικότερες πόλεις--η πρώτη φορά που το Πεκίνο βοηθά στην απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών σε μία διεθνή κρίση.
Κινεζική πυραυλική φρεγάτα μετέφερε τους ξένους υπηκόους από το λιμάνι του Άντεν στο Τζιμπουτί χθες το μεσημέρι, ανέφερε αργά χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το Πακιστάν, η Αιθιοπία, η Σιγκαπούρη, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Υεμένη ζήτησαν τη βοήθεια της Κίνας για την απομάκρυνση υπηκόων τους.
Νωρίτερα, η Κίνα είχε απομακρύνει 571 δικούς της υπήκοους μαζί με οκτώ ξένους, οι οποίοι εργάζονταν σε κινεζικές εταιρείες στην Υεμένη.
Η άλλοτε απομονωμένη Κίνα έχει γίνει ιδιαίτερα δραστήρια σε επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε φυσικές καταστροφές στο εξωτερικό καθώς διευρύνονται τα διεθνή οικονομικά της συμφέροντα, σχολιάζει το Ρόιτερς.
"Η Κίνα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για να διδαχτεί από την εμπειρία άλλων χωρών τρόπους εκκένωσης περιοχών, ειδικά μετά τη Λιβύη", δήλωσε ανώτερος δυτικός διπλωμάτης στο Πεκίνο.
Παρότι βασίζεται στο πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, η Κίνα δεν έχει σημαντικό διπλωματικό ρόλο στην περιοχή και έχει εκφράσει ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Υεμένη κάνοντας έκκληση για πολιτική επίλυση της κρίσης.
Τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο δέχτηκε θετικά σχόλια από τη διεθνή κοινότητα όταν έστειλε στρατιώτες από τις επίλεκτες δυνάμεις του στη Λιβερία για να συνδράμουν στην κατασκευή θεραπευτικού κέντρου για τον ιό Έμπολα και να βοηθήσουν στη μεταφορά φαρμακευτικών προμηθειών.
Επίσης, η Κίνα έστειλε ένα προηγμένης τεχνολογίας πλωτό νοσοκομείο στις Φιλιππίνες το 2013 έπειτα από έναν από τους καταστροφικότερους τυφώνες παγκοσμίως, ο οποίος άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.