Κένυα: Στους 147 οι νεκροί από την επίθεση ισλαμιστών σε πανεπιστήμιο

O απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσαν Σομαλοί Ισλαμιστές εναντίον ενός πανεπιστημίου στη βορειοανατολική Κένυα ανήλθε στους 147 νεκρούς και η ομηρία έχει τερματιστεί, ανακοίνωσε η αρχή αντιμετώπισης καταστροφών.

“Ενημέρωση: 147 νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί στην επίθεση στο Γκαρίσα”, ήταν το μήνυμα που ανήρτησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυα στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί.

Την ευθύνη για την επίθεση και την ομηρεία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, που νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε όσους ήταν μουσουλμάνοι και σκότωσε ή κρατούσε ομήρους χριστιανούς.

Μετά το μακελειό στην πανεπιστημιούπολη, ο πρόεδρος της Κένυα απηύθυνε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα στο λαό, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι διατάχθηκε η αστυνομία “να λάβει επείγοντα μέτρα και να εξασφαλιστεί ότι θα επιταχυνθεί η πρόσληψη των 10.000 αστυνομικών”, η οποία εκκρεμεί.

Ο πρόεδρος της Κένυα προέτρεψε τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν ήρεμοι και να δίνουν πληροφορίες στις αρχές σχετικά με την επίθεση, αλλά δεν ανέφερε άλλα μέτρα τα οποία θα ληφθούν από τις υπηρεσίες ασφάλειας, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις από τους ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ.

Παράλληλα, η Κένυα επικήρυξε με το ποσό των 20 εκατομμυρίων σελινιών (περίπου 210.000 ευρώ) τον Μοχάμεντ Μοχάμουντ, τον "πλέον καταζητούμενο" άνδρα στη χώρα, ο οποίος πιστεύεται ότι συνδέεται με την επίθεση στο πανεπιστήμιο.

"Είδατε αυτόν τον άνδρα; Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες ασφαλείας" αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε μήνυμά του στο Twitter που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Μοχάμουντ.

Οι αρχές προτίθενται να δώσουν το ποσό αυτό σε οποιονδήποτε παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του καταζητούμενου.

Από το 2011 οι Σεμπάμπ πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Κένυα, φτάνοντας μέχρι το Ναϊρόμπι και τα τουριστικά θέρετρα της χώρας, κυρίως τη Μομπάσα, το μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Αφρικής. Μεταξύ άλλων ανέλαβαν την ευθύνη για την εντυπωσιακή επίθεση, τον Σεπτέμβριο του 2012, στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, όπου σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι αλλά και για τις νυχτερινές επιδρομές σε παραλιακά χωριά, πέρσι το καλοκαίρι, όπου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 96 άνθρωποι.