Τέσσερις νεκροί από την εξέγερση για την επίμαχη ταινία

Σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο έχει επεκταθεί η εξέγερση κατά της επίμαχης ταινίας που σατιρίζει τον Προφήτη Μωάμεθ, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται.

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 29 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα στην περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τύνιδα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP. Δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή που δεν διευκρίνισε την ταυτότητα των θυμάτων.

Σουδανοί διαδηλωτές που επιχείρησαν νωρίτερα να μπουν στην αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας χωρίς να πετύχουν το στόχο τους, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας. Νωρίτερα, παρόμοιες σκηνές εκτιλύχθηκαν και γύρω από τη γερμανική και τη βρετανική πρεσβεία που δέχτηκαν επίθεση από ένα πλήθος 5.000 ατόμων.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ένας από αυτούς παρασύρθηκε από περιπολικό και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τον είδαν αιμόφυρτο στο δρόμο έξω από το κτίριο της πρεσβείας. Ωστόσο οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τους θανάτους αυτούς.

Στο μεταξύ στην Αίγυπτο Βεδουίνοι επιτέθηκαν στο στρατόπεδο της πολυεθνικής δύναμης των παρατηρητών στο Σινά για τον ίδιο λόγο, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι Βεδουίνοι διείσδυσαν στο στρατόπεδο και έκαψαν έναν στρατιωτικό πύργο ελέγχου που βρισκόταν στο εσωτερικό χώρο. Συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνέχεια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο Κολομβιανών και ενός Αιγυπτίου, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής αν πρόκειται για σοβαρά ή ελαφρά τραύματα.

Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν ένα νεκρό και στην Τρίπολη του Λιβάνου, μετά από συγκρούσεις με την Αστυνομία. Ένταση επικράτησε και στην Υεμένη. Περίπου 200 σαλαφιστές διαδήλωναν την ίδια ώρα στο Σάλε του Μαρόκο, κοντά στο Ραμπάτ, μετά την προσευχή της Παρασκευή. Εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα στο αμερικανικό προξενείο της πόλης Τσενάι (πρώην Μαντράς) στη νοτιοανατολική Ινδία, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Οι αρχές συνέλαβαν 86 άτομα.

Εξάλλου, ο νιγηριανός στρατός πυροβόλησε σήμερα στο αέρα για να διαλύσει μια ομάδα ανθρώπων που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά της αντιισλαμικής ταινίας κοντά σε τέμενος της πόλης Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού.

Ακόμα, στο Λονδίνο 150 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία και έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες για να διαμαρτυρηθούν για την αμφιλεγόμενη ταινία. Κράδαιναν μάλιστα πανό που έγραφαν: "Το Ισλάμ θα καταστρέψει το ψεύδος" ή "δημοκρατία και η ελευθερία στο μονοπάτι του θανάτου: το Ισλάμ έρχεται". Μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε έξω από την πρεσβεία με τουλάχιστον έξι αυτοκίνητα της αστυνομίας και έναν διπλό κλοιό ασφαλείας.