Ο Φρανσουά Ολάντ, μαζί με το Ματέο Ρέντσι, το Μαχμούντ Αμπάς και χιλιάδες Τυνήσιων κατέβηκαν στους δρόμους της Τυνησίας, σε διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας. Η πορεία διαμαρτυρίας έγινε στην πρωτεύουσα της χώρας, Τύνιδα, στον απόηχο της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στο μουσείο Μπαρντό. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο αρχηγός της μεγαλύτερης τζιχαντιστικής οργάνωσης της Τυνησίας είναι νεκρός.
Περιστοιχισμένος από ηγέτες και αξιωματούχους ξένων χωρών, ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καϊντ Εσέμπσι συμμετείχε στην πορεία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Λίγο πριν από την έναρξη της πορείας, ο πρωθυπουργός της χώρας Έσιντ ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένοπλης τζιχαντιστικής οργάνωσης της Τυνησίας, ο Λοκμάν Αμπού Σακρ, ο οποίος κατηγορείται από την Τυνησία ότι «διηύθυνε» την επίθεση της 18ης Μαρτίου εναντίον του μουσείου Μπάρντο, σκοτώθηκε χθες.
Οι δυνάμεις της Τυνησίας «κατάφεραν να σκοτώσουν χθες (Σάββατο) τα πλέον σημαντικά στελέχη της οργάνωσης Φάλαγγα Όκμπα Ιμπν Ναφάα, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Λοκμάν Αμπού Σακρ» δήλωσε στον Τύπο. Επρόκειτο για «πολύ σημαντική επιχείρηση στο πρόγραμμά μας στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας» τόνισε ο ίδιος.
Ο Αμπού Σακρ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της χώρας στην περιοχή Κάφσα (κεντροδυτικά) κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 9 ένοπλοι τζιχαντιστές.
Πριν από δύο εβδομάδες δύο ένοπλοι σκότωσαν 21 τουρίστες στο Μουσείο Μπάρντο, σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των θυμάτων ήταν Γάλλοι, Ιάπωνες, Πολωνοί, Ισπανοί και Κολομβιανοί τουρίστες.
Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο η τυνησιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται μαχητές από την Όκμπα Ιμπν Ναφάα, οι οποίοι έχουν το κρησφύγετό τους στα βουνά, στα σύνορα της χώρας με την Αλγερία.
Η οργάνωση αυτή, που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) στην Τυνησία, θεωρείται υπεύθυνη για πολυάριθμες επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί εναντίον του στρατού και της αστυνομίας από τα τέλη του 2012, με δεκάδες νεκρούς.