Η Ρωσία υπέβαλε στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο καλεί το Κίεβο να "αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις" με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία για τη διοργάνωση τοπικών εκλογών στις περιοχές που αποτελούν προπύργιά τους.
Το κείμενο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρεται στην παράγραφο 12 της συμφωνίας του Μινσκ, και τονίζει ότι αυτή η παράγραφος "προβλέπει τη διεξαγωγή συζητήσεων και μια συμφωνία για τα ζητήματα τα οποία αφορούν τις τοπικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ".
Στο σχέδιο απόφασης αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας "εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση στην εφαρμογή αυτής της παραγράφου", σε μια σαφή αιχμή προς το Κίεβο. Καλείται παράλληλα η "ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των περιοχών αυτών (...) για να εφαρμοστεί η παράγραφος αυτή" της συμφωνίας του Μινσκ.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υιοθέτησε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο το οποίο παραχωρεί μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες, υπό τον όρο όμως ότι θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές υπό την επιτήρηση ανεξάρτητων παρατηρητών.
Το σχέδιο νόμου αυτό αποτελεί μια "χονδροειδή" παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ, έκρινε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι "το Κίεβο επιδιώκει πρακτικά να αντικαταστήσει όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού (των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές) με άλλα πρόσωπα".
Το Κίεβο από τη δική του πλευρά αντέτεινε ότι το σχέδιο νόμου αυτό συμμορφώνεται πλήρως προς τη συμφωνία του Μινσκ.
Το ρωσικό σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ έχει πρακτικά μηδενικές πιθανότητες να εγκριθεί, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη σκληρή σύγκρουση των δυτικών χωρών με τη Ρωσία στους κόλπους του από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.
Ερωτηθείσα σχετικά με τη ρωσική πρωτοβουλία η πρέσβειρα της Λιθουανίας στα Ηνωμένα Έθνη Ραϊμόντα Μουρμοκάιτε είπε ότι "εξεπλάγη", ενώ χαρακτήρισε το κείμενο "πολύ μεροληπτικό". Η ίδια υποστήριξε ότι είναι οι αυτονομιστές εκείνοι "οι οποίοι έχουν απορρίψει εδώ και καιρό τις συμφωνίες του Μινσκ (...) ενώ η Ουκρανία είναι η μόνη που προσπαθεί να τις εφαρμόσει".
Η Λιθουανή πρεσβευτής εκφράστηκε στο περιθώριο μιας άτυπης διαβούλευσης στο ΣΑ του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία. Η συνεδρίαση αυτή συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, έναν χρόνο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Ρωσία και άλλα τρία μέλη του ΣΑ (η Κίνα, η Βενεζουέλα και η Αγκόλα) απείχαν από την ανεπίσημη αυτή συνεδρίαση.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής αποστολής στα ΗΕ Αλεξέι Ζάιτσεφ εξήγησε ότι "θεωρούμε τη συνεδρίαση αυτή αντιπαραγωγική και προκλητική".