Όλο και περισσότερο μεγαλώνει ο αριθμός των θανατοποινιτών που εκτελούνται στη Σαουδική Αραβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη τρία άτομα, ένας Πακιστανός και δύο Σαουδάραβες, αποκεφαλίστηκαν δημόσια με ξίφος, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκτελεσθέντων σε 48 από την αρχή της χρονιάς.
Πρόκειται για περισσότερους από τις μισές εκτελέσεις που είχαν καταγραφεί στο σύνολο του περασμένου έτους, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία τηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Πακιστανός Μουμτάζ Χουσέιν Ντιν Άχμεντ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της εμπορίας ηρωίνης, εκτελέστηκε σήμερα στην ιερή πόλη της Μεδίνας, στο δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο Τάεφ, επίσης στο δυτικό τμήμα του βασιλείου, ο Σαουδάραβας Νατζρ αλ Οτάιμπι αποκεφαλίστηκε μετά την καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία ενός συμπατριώτη του με τον οποίο είχαν μια διαφορά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επικαλέστηκε το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.
Ένας δεύτερος Σαουδάραβας, ο Μοάιντ αλ Καχτάνι, θανατώθηκε στην Ανατολική Επαρχία μετά την καταδίκη του για φόνο, σύμφωνα με το υπουργείο.
Μετά τις 27 εκτελέσεις θανατοποινιτών οι οποίες είχαν καταγραφεί το 2010, ο αριθμός τους αυξήθηκε αλματωδώς και πλέον ανέρχεται σε περίπου 80 σε ετήσια βάση.
Το 2014 το Γαλλικό Πρακτορείο είχε καταγράψει 87, γεγονός που σημαίνει πως η Σαουδική Αραβία ανέβηκε στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά την επιβολή της θανατικής ποινής.
Οι θανατώσεις συνεχίζονται στη χώρα παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες από μέρους οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένας ανεξάρτητος ειδικός ο οποίος εργάζεται για τον ΟΗΕ είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσονται οι δικαστικές διαδικασίες στη Σαουδική Αραβία και είχε καλέσει να κηρυχθεί μορατόριο των εκτελέσεων στη χώρα αυτή.
Ο βιασμός, ο φόνος, η αποστασία (η απάρνηση του Ισλάμ), η ένοπλη ληστεία και η εμπορία ναρκωτικών επισύρουν τη θανατική ποινή στο συντηρητικό βασίλειο, στο οποίο εφαρμόζεται μια ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.