Ολοένα και αυξανόμενα είναι τα κρούσματα του φονικού ιού Έμπολα στη νέα Γουινέα, με αρκετούς να κάνουν λόγο για "πισωγύρισμα" στη μάχη της αντιμετώπισης του θανατηφόρου ιού.
Μέσα στους ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό είναι και τρεις γιατροί, ενώ αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες στην ασθενική παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου και στην αποτυχία να τηρηθούν οι κανονισμοί ασφαλείας.
Η επιδημία, που ξεκίνησε στην ανατολική Γουινέα πριν από 1 χρόνο και έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στις 3 χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο, δείχνει να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, η Γουινέα ωστόσο καταγράφει νέα κρούσματα εδώ και 3 εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο κατέδειξε ότι υπήρξαν 21 νέα κρούσματα σε ένα μόλις 24ωρο και η ασθένεια κατέγραψε μια απότομη άνοδο σε σύγκριση με τα 8 κρούσματα που καταγράφονταν καθημερινά έως πρόσφατα.
Ανησυχία προκαλεί η αλληλουχία νέων κρουσμάτων που ενδέχεται να προκάλεσε ο θάνατος μιας γυναίκας που είχε προσβληθεί με Έμπολα, ωστόσο οι αρχές δεν την είχαν θάψει τηρώντας τους κανόνες, σύμφωνα με την Φατουμάτα Λεζέν-Καμπά, εκπρόσωπο τύπου της αποστολής του ΟΗΕ για τη μάχη εναντίον του Έμπολα (UNMEER).
"Πρόκειται για ένα τεράστιο πισωγύρισμα... Οφείλεται στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Ο τρόπος που συμπεριφέρονται έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην κοινότητα. Ο κόσμος δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής για τις οποίες μιλάμε εδώ και ένα χρόνο" δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Από τις άλλες 2 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, στη Σιέρα Λεόνε έχει επίσης καταγραφεί μια άνοδος νέων κρουσμάτων ενώ η Λιβερία δεν έχει καταγράψει νέα κρούσματα και αναμένεται να κηρυχθεί επίσημα το τέλος της επιδημίας.
Τα νέα κρούσματα στη Γουινέα καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα και στην πόλη Φορκάριαχ στα νοτιοδυτικά της χώρας, ωστόσο εάν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο ενδέχεται να εξαπλωθούν πέρα των συνόρων, είπε η Λεζέν Καμπά.
Ένας εκπρόσωπος τύπου της ομάδας που έχει επιφορτιστεί με το έργο αντιμετώπισης του Έμπολα στη Γουινέα, διευκρίνισε ότι τα νέα κρούσματα έχουν προέλθει από ασθενείς υψηλού κινδύνου που έφυγαν από το Φορκάριαχ και παρουσίασαν αργότερα τα συμπτώματα, κάνοντας λόγο για ελλιπή μέτρα παρακολούθησης της ασθένειας.
"Υπάρχουν πολυάριθμα κενά στην επιχείρηση αντιμετώπισης στη Γουινέα, ιδίως στην παρακολούθηση των επαφών και αυτό ακριβώς εξηγεί τη δυσκολία στο να υπάρξει μια διαρκής πρόοδος προς τον τερματισμό της επιδημίας" είπε ένας εκπρόσωπος τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης MSF.
Οι 3 γιατροί νόσησαν στο νοσοκομείο Ignace Deen στο Κόνακρι, όπου δεν έχει κέντρο νοσηλείας ασθενών με Έμπολα. Περισσότεροι από 50 γιατροί στη Γουινέα έχουν μολυνθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
Μία πηγή στο υπουργείο υγείας επισήμανε ότι τα κρούσματα στο νοσοκομείο του Κόνακρι οφείλονται σε "έλλειψη επιτήρησης" και προσέθεσε ότι δόθηκαν οδηγίες στο προσωπικό να λάβουν μέτρα προστασίας.