Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν σήμερα οι αρχές το Βανουάτου μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Παμ από το αρχιπέλαγος του νοτίου Ειρηνικού, όπου ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της περιοχής.
Το γραφείο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών επιβεβαίωσε ότι 6 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον κυκλώνα, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς- ένας απολογισμός που δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί- σε μία μόνο από τις 6 επαρχίες του Βανουάτου, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Ωστόσο καθώς το δίκτυο των επικοινωνιών έχει σχεδόν στο σύνολό του τεθεί εκτός λειτουργίας, είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων αυτής της καταστροφής, 48 ώρες μετά το πέρασμα του Παμ, ενός κυκλώνα κατηγορίας 5 που τον συνόδευαν ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 300 χιλιόμετρα/ ώρα.
Οι 6 νεκροί σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα. Το γραφείο διαχείρισης εθνικών καταστροφών αναμένει ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam έως και το 90% των κατοικιών στο Πορτ Βίλα έχουν καταστραφεί.
Στο μεταξύ στρατιωτικό αεροσκάφος της Γαλλίας που μεταφέρει εξοπλισμούς και εφόδια έκτακτης ανάγκης απογειώθηκε σήμερα από τη Νέα Καληδονία με προορισμό το Βανουάτου προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους του αρχιπελάγους, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος.
"Το στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Casa μεταφέρει ιδίως μια γεννήτρια, σιτηρέσια, ένα μηχανισμό μετάδοσης" και σε αυτό επιβαίνουν "ένας αξιωματικός του μηχανικού του στρατού ξηράς, ένα στέλεχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Νέας Καληδονίας και ένα μέλος του Ερυθρού Σταυρού" δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πολ Μαρίν Κλοντόν, διευθυντής του γραφείου της ύπατης αρμοστείας της γαλλικής δημοκρατίας στην περιοχή.
Ο ίδιος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το πέρας μιας συνάντησης με αντικείμενο το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης σε συνεργασία με τα προξενεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
"Οργανώνουμε μια διαρθρωμένη απάντηση με τους εταίρους μας. Η Γαλλία θα αναλάβει να αξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που θα στείλουν 4 αεροσκάφη στην περιοχή θα ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού" εξήγησε ο Κλοντόν.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι προτεραιότητα είναι "να καταγραφεί η κατάσταση στο πεδίο" και να αποκτηθεί "μία πιο λεπτομερής εικόνα των αναγκών σε τοπικό επίπεδο".