Την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να ψηφίσει υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης να λάβει το καθεστώς κράτους-παρατηρητή στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.
Αναφερόμενος "στη σταθερή θέση" του Παρισιού υπέρ της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους μετά την ομιλία το 1982 του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ο Φαμπιούς δήλωσε ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ότι η Γαλλία θα ψηφίσει "ναι".
Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στον ΟΗΕ υπό καθεστώς παρατηρητή και θα ζητήσουν την Πέμπτη από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του κράτους-μη μέλους.
Ανάλογα θα πράξει και η Αυστρία στη ψηφοφορία της Πέμπτης, όπως γνωστοποίησεο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Ο Σπίντελεγκερ εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να βρεθεί μια κοινή θέση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», την ώρα που φαινόταν εφικτός ένας συμβιβασμός.
Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ αναμένεται να ταχθούν υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος, μία ή δύο χώρες του μπλοκ αναμένεται να αντιταχθούν σε αυτό και οι υπόλοιπες θα απέχουν από τη ψηφοφορία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.
Η Βρετανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει την Πέμπτη στη συνέλευση του ΟΗΕ και εξακολουθεί να συζητά με τον Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός πρεσβευτής στον οργανισμό Μαρκ Λάιλ Γκραντ.
Ως γνωστό το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς ισχυρίζονται ότι ένα παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο μέσα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.